CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogBarajul Bicaz

Barajul Bicaz sau Barajul Izvorul Muntelui (Bicaz, Romania)

18 Decembrie 2015, 18:30   |  Florin Badea  |  Comentarii
Baraje, Constructii din Romania,
Barajul Bicaz
Barajul Bicaz sau Barajul Izvorul Muntelui (Bicaz, Romania)

Barajul Bicaz este un baraj de greutate din beton ce masoara 127 m inaltime si 435 m lungime la coronament. Situat la confluenta dintre paraul Izvorul Muntelui si raul Bistrita si Uneste Muntele Gicovanu cu Obcina Horstei.

Pentru construirea barajului, la 127 de metrii deasupra raului Bistrita, s-a instalat o macara funiculara necesara turnarii a celor 1,6 milioane de metrii cubi de beton ce au intrat in compozitia barajului. Aceasta uriasa constructie de beton a cerut construirea unei fabrici de ciment si bineanteles a uneii statii de beton. Dupa ce au fost asigurate cele de mai inainte s-a trecut la pregatirea unei noi albii a Bistritei, o albie provizorie pana la terminarea constructiei barajului.

In jur de 15.000 de oameni au muncit la construirea complexului hidroenergetic. Zilnic sute de masini de la statia de beton asigurau turnarea a mii de metrii cubi de beton.

Odata cu constructia barajului a luat nastere si s-a dezvoltat orasul Bicaz, pe locul unde inainte se afla un mic sat de munte.

In vara anului 1959, pe locul unde trebuia sa ia nastere lacul de acumulare trebuia sa nu mai existe nimic, iar pentru aceasta toate asezarile au fost stramutate in zonele din apropiere, toate casele si gospodariile au fost demolate.

Lacul si barajul Bicaz
Lacul Izvorul Muntelui si Barajul Bicaz

Pe data de 1 iulie 1960, in jurul orei 19, in bazinul barajului Bicaz sunt eliberati primii metrii cubi de apa. Lacul de acumulare Izvorul Muntelui detine o capacitate de 1.250 milioane m3 de apa si o suprafata de 32,6 km2.

In inima muntelui s-a lucrat la tunelul ce urma sa serveasca la deplasarea apei din lacul de acumulare catre centrala electrica de la Stejaru, pe o distanta de 15 km. Tunelul a fost captusit cu role metalice pentru o rezistenta crescuta la presiunea muntelui.

Cu 400 m inainte de intrarea in turbinele hidrocentralei este construit, perpendicular pe tunel, castelul de echilibru. In apropierea hidrocentralei, tunelul se bifurca in doua conducte fortate, care conduc apa catre turbinele hidrocentralei.

Hidrocentrala de la Stejaru, astazi pe numele sau Hidrocentrala „Dimitrie Leonida”, detine 210.000 kw putere instalata, 450 milioane de kw-ora anual.

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate