Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiAlcatuirea structurilor din cadre de beton armat

Alcatuirea structurilor din cadre de beton armat

 14 Mai 2020, 20:59  |   Rombadconstruct  |   Lucrari de constructii

La constructiile de beton armat se intalneste foarte adesea ca element de constructii cadrul. formele constructive ale cadrelor sunt foarte variate.

Cadrele pot fi cu doi stalpi - cu o singura deschidere - si cu mai muti stalpi - cu mai multe deschideri. La acestea din urma stalpii pot fi executati, fie pendulari, fie legati rigid in grinda (Fig. 1).

Cadre de beton armat
Fig. 1 - Scheme de cadre de beton armat cu mai multe deschideri
a - cu stalpi intermediari, articulati; b - cu stalpi intermediari, rigizi.

Pentru diferitele tipuri de cladiri industriale, in special pentru acelea care au un regim de temperatura cu vibratii brusce si stalpi de inaltime mica trebuie folosite cadrele cu stalpii intermediari pendulari, considerandu-i ca articulatii: rigiditatea transversala a acestor cadre se asigura de obicei prin imbinarea rigida dintre stalpii externi si grinda cadrului.

Diferitele cadre asezate unul deasupra altuia si legate intr-un tot formeaza cadre cu mai multe etaje.

Se mai deosebesc cadre inchise, care se intalnesc la buncare, silozuri, rezervoare etc.

In functie de executarea reazemelor, cadrele pot fi articulate sau incastrate.

La cadrele de beton armat articulate, grinzile au sectiuni mai mari, stalpii au uneori sectiunea variabila si fundatiile sunt relativ usoare. Cadrele incastrate au grinzi cu sectiune mica, stalpii cu sectiune constanta si fundatii mai grele.

Alegerea cadrelor cu articulatii sau incastrate - este influentata nu numai de considerente economice, dar si de conditiile terenului de fundatie.

In cazul unui teren nesigur, cadrele articulate sunt preferate celor incastrate, deoarece orice deplasare a reazemelor are influenta mult mai mare asupra cadrelor incastrate decat asupra celor articulate.

Variatiile de temperatura au deasemeni influenta asupra cadrelor articulate, insa intr-o masura mai mica. De aceea, atunci cand sunt de asteptat variatii mari de temperatura, este de preferat cadrul articulat.

Atunci cand stalpii cadrelor sunt terminati cu fundatii mici, asezate direct pe teren, care permite o rotire a fundatiilor, - pentru a simplifica calculul, cadrul poate fi considerat ca articulat in fundatie.

Cadru de beton in spatiu
Fig. 2 -Schema unui cadru in spatiu

In afara de cadrele plane, se intalnesc si cadre in spatiu (Fig. 2), la careelementele componente ale cadrului si sarcinile care actioneaza asupra lor nu sunt dispuse intr-un singur plan.

In esenta, cadrele plane, fiind legate rigid intre ele, prin grinzi longitudinale (Fig. 3), formeaza, in majoritatea cazurilor, sisteme in spatiu. Pentru calcul, acestea pot fi separate in cadre plane si grinzi longitudinale de legatura, fara ca prin aceasta sa se comita o eroare mare.

Schelet de rezistenta in spatiu
Fig. 3 - Schelet de rezistenta in spatiu,
format din cadre plane si grinzi longitudinale

Dupa cum s-a aratat mai inainte, cadrele de beton armat reprezinta un element constructiv important al constructiilor industriale si ingineresti, precum si al unora dintre cladirile civile. Pentru acoperirea unor incaperi mari, si-au gasit intrebuintare cadre cu deschideri de pana la 30 m.

Pentru deschideri mari, cadrele de beton armat revin de obicei mai costisitoare decat fermele metalice. aceasta se explica prin faptul ca, in astfel de cazuri, raportul dintre incarcarea utila si greutatea proprie, destul de insemnata, devine nerational. Totusi, atunci cand se intrebuinteaza materiale de calitate superioara si se aplica metode moderne de executare a lucrarilor, se pot executa cadre plane de beton armat, cu deschideri de 50 m si mai mari. In aceste cazuri, este rational sa se treaca la executarea de plansee de acoperis in spatiu, din suprafete autoportante mult mai usoare si mai avantajoase.

Alte articole

    Cadre metalice vs beton armat

Structura pe cadre metalice vs beton armat

Pe langa scheletele de beton armat, se intrebuinteaza si […]

Mai mult…

    Blocul pe cadre de beton

Blocul pe cadre de beton armat

Elementele portante de baza ale blocurilor cu mai multe etaje sunt […]

Mai mult…

    Cioplirea lemnului

Grinda de fundare

Grinda de fundare se executa in special la cladirile doar cu parter pentru a […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook