Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Absorbtia de apa si umiditatea materialelor

Absorbtia de apa si umiditatea materialelor

 20 Noiembrie 2021, 11:54  |   Rombadconstruct  |   Ce mare inginerie!

Absorbtia de apa

Absorbtia de apa este proprietatea materilelor de constructii de a absorbi si retine apa in porii si capilarele care comunica cu exteriorul. Se poate exprima in raport cu greutatea sau in raport cu volumul. Absorbtia de apa dupa volum, Av si dupa greutate, Ag se determina cu relatiile:

in care:

  • G1 este greutatea materialului uscat;
  • G2 − greutatea materialului saturat cu apa.

Intre Av si Ag exista relatia:

respectiv

Av = Aaγa.

Absorbtia de apa dupa greutate este mai mica decat porozitatea totala deoarece apa nu patrunde in porii inchisi si nu este retinuta in porii mari. Absorbtia de apa dupa greutate nu trebuie confundata cu porozitatea aparenta deoarece G2 in primul caz poate reprezenta greutatea unui material saturat partial cu apa. La saturatie completa absorbtia de apa este egala cu porozitatea aparenta.

Absorbtia de apa variaza la materiale in limite foarte largi, avand valori de la 0,5% pentru granit pana la 200% pentru materiale poroase.

La determinarea absorbtiei de apa materialul se introduce treptat in apa pentru ca bulele de aer sa aiba posibilitatea de evacuare. Aerul poate fi indepartat complet prin fierberea in apa a probei, urmata de racirea acesteia, prin evacuarea sub vid etc. Absorbtia si uscarea nu decurg cu aceeasi viteza. Uscarea decurge mai lent din cauza fortelor capilare care retin apa.

Absorbtia de apa, respectiv umiditatea materialelor, este o caracteristica de care trebuie sa tinem seama in constructii deoarece influenteaza negativ celelalte proprietati, ca: rezistenta mecanica, greutatea specifica aparenta, conductivitatea termica, gelivitatea etc.

Influenta umiditatii asupra rezistentelor mecanice se apreciaza dupa valoarea coeficientului de inmuiere K, care se defineste ca raportul dintre rezistenta unui material in stare umeda Rmu si rezistenta lui in stare uscata Rm:

La elementele de constructii portante care lucreaza in mediul umed se prescriu pentru K valori mai mari de 0,8. Umiditatea unui material se determina prin uscare pana la greutatea constanta.

In functie de criteriul de referinta umiditatea poate fi relativa Ur si neta sau absoluta Ua.

Umiditatea relativa se calculeaza cu formula:

Umiditatea absoluta se calculeaza cu formula:

in care:

  • G este greutatea materialului in stare umeda, in kgf (kilograme forta);
  • Gu − greutatea materialului in stare uscata, in kgf.

Din ultimele doua relatii se deduce ca:

Materialele de constructii care contin apa pot sa o cedeze in contact cu mediul ambiant pana la stabilirea unui echilibru intre presiunea de vapori a mediului si presiunea de vapori a apei de la suprafata materialului.

Alte articole

    Permeabilitatea la vapori

Permeabilitatea la vaporii de apa a materialelor

Permeabilitatea la vaporii de apa este conditionata de […]

Mai mult…

    Testul de duritate Janka

Testul de duritate Janka

Duritatea lemnului sau taria lemnului, definita ca rezistenta pe care […]

Mai mult…

    Reactia clorului cu apa

Reactia clorului cu apa

Clorul (Cl) este un halogen cu masa de 35,453 si numarul atomic 17. […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook