Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiZidarie din piatra naturala. Cum se executa o zidarie din piatra bruta?

Zidarie din piatra naturala. Cum se executa o zidarie din piatra bruta?

 22 Martie 2020, 19:25  |   Florin Badea  |   Lucrari de constructii

Piatra naturala este unul dintre cele mai vechi materiale de constructii folosite de omenire de-a lungul istoriei. Cunoastem foarte bine ca acest material natural ofera cea mai buna rezistenta in timp. Zidaria din piatra naturala executata corect ofera o structura ce poate dainui peste secole.

Zidaria din piatra naturala in general

Zidaria din piatra naturala este de mai multe tipuri in functie de geometria pietrei. Astfel, exista cateva tipuri de zidari din piatra: zidarie din piatra bruta, zidarie din piatra cioplita si zidarie din piatra lucrata. In acest articol vom vorbi despre cum se executa o zidarie din piatra bruta.

O zidarie din piatra naturala bruta este alcatuita din piatra de cariera sau bolovani de rau. Astfel de pietre au structuri neregulate, asa cum se scot din cariera sau din rau.

Cum se executa o zidarie din piatra bruta?

Exista doua tipuri de zidari din piatra bruta: zidarie din piatra bruta cu rosturi orizontale si zidarie din piatra bruta poligonala.

1. Zidarie din piatra bruta cu mortar, cu rosturi orizontale

Zid din piatra de rau
Zidarie din piatra bruta cu mortar, cu rosturi orizontale

Zidaria din piatra naturala bruta cu mortar, cu rosturi orizontale, are rosturile de 2 pana la 5 cm grosime.

Pentru a se asigura o legatura mai buna, la fiecare 2 m inaltime trebuie sa se asigure un rand sau chiar doua randuri de pietre cu forme regulate, cu rosturi orizontale.

Pietrele ce se folosesc la un singur rand trebuie sa fie alese astfel incat toate sa aibe aceeasi inaltime.

Randurile care contin in alcatuirea lor pietre cu coada mai lunga trebuie sa alterneze cu randuri ce contin pietre cu coada mai scurta. Rosturile verticale trebuie sa fie tesute.

Pietrele de la muchii si colturi se aleg si se cioplesc pentru a li se asigura doua fete relativ plane la vinclu.

La fata vazuta, rosturile orizontale trebuie sa aibe o adancime cuprinsa undeva intre 10 la 15 mm.

Mai inainte de executia zidariei din piatra, pietrele trebuie curatate si umezite cu apa. Astfel este asigurata o buna aderenta a mortarului.

Pentru inceput, primul rand de zidarie trebuie executat din pietrele cele mai mari si pe cat posibil cele cu forme cat mai regulate, ca in imaginea de mai sus.

Peste primul rand este pus mortarul cu o consistenta plastica, dupa care se aseaza urmatorul rand. Pentru aceasta este bine sa se aseze mai intai pietrele in uscat, asiguranduli-se cea mai buna pozitie posibila.

In continuare, se aplica stratul de mortar si se continua cu alte pietre.

Executia zidariei incepe cu randuri exterioare, toate spatiile mai mari dintre pietre se umplu cu bucati de piatra mai mici si rosturile sunt umplute cu mortar. Pietrele sunt batute, in final cu un mai.

Peste fiecare rand de pietre se alpica un strat de mortar cu ajutorul canciocului sau mistriei si dupa aceea se aplica randul urmator.

Executarea colturilor la zidaria din piatra naturala se executa cu pietre ce au dimensiuni cat mai mari urmarindu-se totodata sa se asigure o legatura a rosturilor cu sirurile vecine. Aceasta se obtine prin intreruperea randurile dupa cele doua directii.

Cand intrerupem lucrarea de zidarie a pietrei naturale este interzis lasarea mortarului peste pietre. Dupa ce se reia lucrarea, mortarul se aplica dupa ce suprafata pietrelor este udata cu apa.

2. Zidarie din piatra bruta poligonala

Zidarie din piatra naturala
Zidarie din piatra bruta poligonala

Acest tip de zidarie din piatra naturala bruta este executat strict din piatra. Fata vazuta a pietrelor in aceasta zidarie trebuie sa aiba muchiile de cel putin 15 cm. Muchia cea mai lunga a pietrei ce urmeaza a fi aplicat in acest tip de zidarie nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1 ½ dimensiunea celei mai mici pietre.

Fata ce se vede a pietrei trebuie sa respecte o geometrie cu unghiuri iesinde si sa se adapteze pe cat posibil unghiului intrand ce este format din alaturarea a doua pietre vecine. In acest tip de zidarie din piatra este recomandat sa se evite pe cat posibil completarea cu bucati de piatra.

Un aspect foarte important la zidaria cu piatra poligonala este faptul ca trebuie sa se urmareasca astfel incat pietrele asezate sa nu dea nastere la puncte de intalnire a mai mult de trei rosturi si rosturile sa nu fie obtinute dintr-o linie continua verticala.

Zidariile din piatra bruta poligonala sunt folosite la aceleasi elemente de constructie ca si zidaria din piatra bruta, insa doar la elevatiile constructiilor.

Pentru obtinerea legaturilor, pietrele poligonale una peste alta se aseaza una dupa alta astfel incat sa apara una cu coada lunga, una cu coada scurta.

La finalul lucrarii de zidarie, rosturile sunt umplute cu mortar sau se chituiesc.

Alte articole

    Constructia in regie proprie

Constructia in regie proprie

Legislatia in vigoare din domeniul constructiilor, in tara noastra […]

Mai mult…

    Citirea inscriptiilor de pe desene

Citire plan constructii - inscriptiile de pe desene

In citirea planului unei constructii […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook