CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogVechiul Palat Regal

Vechiul Palat Regal din Bucuresti

25 Iunie 2016, 09:17   |  Florin Badea  |  Comentarii
Palate, Cladiri, Constructii din Bucuresti, Constructii din Romania,
Vechiul Palat Regal
Vechiul Palat Regal (Bucuresti, Romania)

Vechiul Palat Regal era situat pe locul Palatului Regal de astazi si are o istorie a existentei sale pe cat de lunga pe atat de impresionanta. Carol I, adus pe tronul tarii in 1866 si devenit rege al Romaniei dupa proclamarea regatului in 1881, construieste o resedinta demna de noul sau regat. Dupa un incendiu devastator ce nimiceste palatul, acesta este reconstruit de predecesorul sau Ferdinand I si terminat de Carol al II-lea.

Vechiul Palat Regal a fost construit pe un loc cu o bogata istorie ce ne intoarce in timp la mijlocul secolului al XVIII-lea, unde Voicu Fistu construieste o casa pe care o da Manastirii Cretulescu. Egumenul (liderul) bisericii Cretulescu da casa in schimbul a doua mosii lui Nicolae Gramaticu. Dupa moartea lui Gramaticu, urmasii acestuia vand casa la 25 august 1790 polcovnicului (colonel) Stoica Urlateanu, care acesta, un an mai tarziu, o da stolnicului [1] Iordache Colfescu si clucerului [2] Stefan.

La 14 august 1812, stolnicul Dinicu Golescu cumpara casa, cu toate anexele sale, de la clucerul Stefan, dandui in schimb 45.000 taleri. Devenind noul proprietar, acesta hotaraste sa o modernizeze, iar in urma unei cereri adresate domnitorului Ioan Gheorghe Caragea, Golescu primeste un mic loc domnesc de trei stanjeni [3] langa casa. Niste boieri cheama la proces pe Golescu dovedind domnitorului Tarii Romanesti ca acel loc nu este domnesc, ci apartine caminarului [4] Manolache, caruia Dinicu Golescu ii plateste intr-un final suma de 1.000 taleri in schimbul locului.

Ajuns proprietar, Dinicu Golescu hotaraste constructia unei noi case, astfel in trei ani acesta ridica o casa pe care o foloseste pentru serate si receptii. Pentru decorarea casei, Golescu angajeaza sculptorul german Karl Schumutzer la data de 18 ianuarie 1820, printr-un contract in valoare de 4.000 de taleri. Sculptorul german executa basoreliefuri si capiteluri [5] atat la exterior cat si in cele 25 de camere ale cladirii.

Casa Dinicu Golescu
Casa Dinicu Golescu ( + mareste imaginea )

Dinicu Golescu impreuna cu Ion Heliade Radulescu infinteaza Societatea Literara Romaneasca, careia ii stabileste sediul in casa Golescu. Aici se tineau adunarile societatii si devenise locul de intalnire al elitei intelectuale bucurestene.

Dupa moartea marelui carturar Dinicu Golescu, casa ajunge sa fie vanduta de fii acestuia, Stefan si Nicolae Golescu, statului pentru a acoperi datoriile lasate de tatal lor dupa moarte. Ajunsa in proprietatea statului, aceasta devine sediul Sfatului Administrativ pana in anul 1837 cand aceasta devine resedinta domneasca la ordinul domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica, luandu-si denumirea de Curte Domneasca.

Casa sufera acum o serie de modificari pentru a indeplini standardele de Curte Domneasca, pentru aceasta arhitectul statului Xavier Villacrosse intocmeste planurile de modificare ce sunt aprobate de arhitectul curtii Maimar Basa.

Dupa Alexandru Ghica, la tron au urmat Gheorghe Bibescu (1842-1848) si Barbu Stirbey (1849-1856), acestia folosinu-si propriile palate ca resedinte domnesti, iar Casa Domneasca era folosita doar in scop festiv pentru diverse ceremoniale. Acestia insa, au contribuit in permanenta la intretinerea, modificarea si modernizarea cladirii. In 1848 Palatul Domnesc a fost sediul guvernului provizoriu si al Locotenentei Domnesti.

Intre anii 1859-1866, Alexandru Ioan Cuza fiind domnitorul principatelor, acesta locuieste o perioada la Palatul Domnesc, executand o reparatie generala cladirii intre anii 1859 si 1860. Costul reparatiilor s-a ridicat la 54.033 lei pentru reparatii, iar impreuna cu redecorarea si imbunatatirea mobilierului costurile au ajuns la 591.255 lei. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza nu s-a ocupat doar de consolidarea si modernizarea palatului, ci si de extinderea acestuia, cladirea suferind modificari de extindere si reamenajare.

Dupa abdicarea lui Cuza, Locotenenta Domneasca aduce pe tronul Principatelor Romane pe printul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. La sosirea acestuia in Bucuresti este condus de generalul Nicolae Golescu, membru al Locotenentei Domnesti, in fosta casa a tatalui sau, Dinicu Golescu.

Carol I nu aduce prea mari imbunatatiri cladirii la inceputul perioadei de sedere in aceasta locatie, pana in 1868 cand acesta redecoreaza palatul. Pe landa decoratiunile moderne aduse cladirii, acesta amenajeaza si o camera chinezeasca, decorata de fratii Badin.

Casa Golescu si vechiul Palat Regal
Vechea Casa Domnesca (Casa Golescu) si vechiul Palat Regal al regelui Carol I ( + mareste imaginea )

Dupa 1881, dupa proclamarea Regatului, lucrarile la palat au luat amploare, insa pentru noul Regat al Romaniei palatul era prea mic si nu se ridica la standardele de Palat Regal in adevaratul sens al cuvantului. Astfel in 1882 proaspatul rege Carol I al Romaniei numeste pe arhitectul Paul Gottereau sa alcatuiasca proiectul unui nou palat. La 20 aprilie/2 mai 1882, la Castelul Peles din Sinaia, arhitectul Gottereau ii prezinta regelui planurile noului Palat Regal.

Lucrarile la Palatul Regal au inceput pe 14 iunie 1882 de catre antreprenorul Max Tonolla. Construit in stilul neorenascentist francez, dupa planurile arhitectului Paul Gottereau, Palatul Regal devenea acum demn de o resedinta regala.

Corpul de Garda
Corpul de Garda ( + mareste imaginea )

Lucrarile de ipsoserie, zugraveala si auritura au fost executate de firmele antreprenorilor Joseph Dollischek, Giovani Axerio si Josef Kott. Sala tronului, scarile palatului si sufrageria au fost placate cu marmura de catre marmurierul Joseph Dollischek. In 1885, antreprenorul Max Tonolla moare si se organizeaza o noua licitatie pentru continuarea lucrarilor. Licitatia este castigata de antreprenorul Dobre Nicolau.

Decoratiunile Palatului Regal au fost incredintate in mare masura casei franceze Krieger, dar si unor firme germane ce lucrasera la Castelul Peles.

Inaugurarea noului Palat Regal, ce inca nu avea lucrarile finalizate, a avut loc la data de 10/22 mai 1885. La eveniment au participat Carol I, regina Elisabeta sotia acestuia, principele Ferdinand cu sotia si principele Carol, acestia i-au masa pentru prima data in noua resedinta regala.

Biblioteca vechiului Palat Regal
Biblioteca vechiului Palat Regal
( + mareste imaginea )
Sala Tronului
Sala Tronului ( + mareste imaginea )

Palatul prezenta o curte exterioara luminata pe timp de noapte cu lampadare cu gaz, intrarea in cladire se facea pe o usa masiva din lemn de stejar sculptata si prevazuta cu geamuri. Usa de la intrarea principala facea accesul in holul palatului decorat cu tablouri, in partea stanga se afla sala de asteptare, iar la dreapta cabinetul maresalului Curtii si birourile cancelariei principale. Holul se termina cu scara mare, incadrata de doi lupi metalici mari, putin inainte de scara, in partea stanga, se afla intrarea in sufrageria unde se tineau dineurile oficiale. Urcand pe scara, la primul etaj in dreapta se gasea Saala Tronului, o sala foarte mare imbracata in catifea si impodobita cu ornamente aurii. In partea de fund a Salii Tronului se gaseau trei saloane: Salonul Albastru, Salonul Alb si Auriu si Alonul Chinezesc. Alaturi se gasea sufrageria folosita pentru servirea mesei. Urmeaza biblioteca si cabinetul de lucru al regelui Carol I, foarte frumos decorat.

Biroul regelui Carol I
Biroul regelui Carol I ( + mareste imaginea )

In Palatul Regal al regelui Carol I, de-a lungul istoriei, s-au produs o serie de evenimente, cum ar fi: ceremonii oficiale, botezuri, logodne princiare, baluri si alte numeroase activitati ale familiei regale.

In anul 1926, la 7 decembrie, un incediu devastator nimiceste vechiul Palatul Regal. Incendiul izbucneste in corpul central, la etajul superior al cladirii si doar monumentala scara mare a palatului mai ramane intreaga.

Cititi si: Palatul Regal din Bucuresti

Bibliografie:* Narcis Dorin Ion - Palate din Bucuresti / NOI Media Print
* www.wikipedia.org

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate