Acasa » Tehnologii » Amenajari interioareVaruitul peretilor

Varuitul peretilor

 18 Aprilie 2020, 23:26  |   Rombadconstruct  |   Amenajari interioare,  Lucrari de finisaj

Varuitul peretilor

Varuitul peretilor se mai numeste si spoit si este o categorie de zugravit foarte ieftina si la indemana, practicata cu mult timp ininte sa apara vopseaua lavabila in anul 1870. Aceasta metoda de zugravit foloseste la baza apa si varul, de unde si denumirea de "varuit". Zugravitul cu var al peretilor asigura intretinerea suportului intr-o mai buna stare de igiena, deoarece varul formeaza o suprafata neteda si continua. Astfel, este retinut mai putin praf si impuritati din aer.

Varuitul peretilor se executa in special la constructii secundare pentru a se acoperii suprafata peretilor. Varuitul poate fi executat pe diferite suprafete ale zidului, cum ar fi: beton, piatra, tencuiala de mortar, caramida. Intrebuintarea acestui stil de zugravit nu este recomandat la zugravitul fatadelor constructiilor, deoarece suprafetele varuite se murdaresc foarte usor la actiunea factorilor externi. Daca se executa varuitul peretilor la exterior este bine de stiut ca reinnoirea zugravelii trebuie facuta foarte des.

Zugravitul cu var se mai foloseste si pe peretii de lemn ale anexelor provizorii si auxiliare (magazii, baraci etc.). Folosirea varuitului poate fi un real succes si pe cardurile de lemn.

Zugravitul cu var este interzis pe suprafetele metalice, deoarece, sub actiunea concomitenta a apei si a oxigenului din aer in timpul intaririi peliculei de var suprafata metalica rugineste.

La colorarea compozitiilor de var se utilizeaza doar pigmenti cu rezistenta la alcalii si nu se decoloreaza la actiunea varului.

© Florin Badea. Toate drepturile rezervate.
Acest articol: https://www.rombadconstruct.ro/varuitul-peretilor.html, este protejat de drepturi de autor. Preluarea acestui text poate fi facuta doar in conditiile mentionate pe pagina Termeni si conditii.

Alte articole

    Perete cu var

Domeniile de folosire ale varului gras

Varul gras este un liant mineral nehidraulic obtinut […]

Mai mult…

    Var gras

Ce este varul gras?

Varul gras este obtinut in urma unor procese tehnologice si chimice ce au la […]

Mai mult…

    Var praf

Cum se executa stingerea varului?

Varul este un liant folosit in constructii inca de mii de ani […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook