Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Tratamente termice pentru oteluri

Tratamente termice pentru oteluri

 04 Aprilie 2021, 18:22  |   Rombadconstruct  |   Ce mare inginerie!

Tratamente termice oteluri

In general, se poate spune ca otelul este un aliaj d fier si carbon. Caracteristicile mecanice ale otelului sunt puternic influentate de variatiile mici ale procentului de carbon ce-l contine.

Printre caracteristicile sale deosebite, care-l fac atat de utilizat in toate domeniile de activitate, pe un loc de frunte se afla proprietatea ce o otelul de a-si schimba caracteristicile mecanice de baza prin tratament termic sau termochimic.

Tratamentele termice si termochimice sunt astazi foarte numeroase ele facand obiectul unei specialitati separate. Cel ce lucreaza cu metale trebuie sa cunoasca macar in linii generale, cateva dintre tratamentele termice si termochimice ce se aplica otelurilor cum ar fi calirea , revenirea, recoacerea de inmuiere si cementarea.

Calirea otelului

Prin calire se intelege tratamentul termic care consta in incalzirea otelului pana la o temperatura ridicata, bine stabilita pentru fiecare tip de otel in parte, urmata de o racire brusca in apa, ulei, aer sau alt mediu de racire de asemenea bine stabilit.

Calirea otelului
Procesul de calire a otelului

Prin calire se obtine marirea duritatii otelului, cresterea rezistentei la uzura si imbunatatirea altor caracteristici mecanice ale pieselor sau altor materiale.

Cementarea otelului

Acest tratament aplicat otelurilor face parte din categoria tratamentelor termochimice si are ca efect marirea procentului de carbon la suprafata pieselor de otel, pe o anumita adancime. Difuziunea carbonului in masa pieselor se face prin introducerea acestora intr-un mediu bogat in carbon si prin incalzirea lor la o temperatura cuprinsa intre 880 si 920℃, un timp bine stabilit. Grosimea stratului carburat creste cu durata mentinerii pieselor la temperatura de cementare. In general, dupa cementare urmeaza operatiile de calire-revenire.

Otelurile de cementare pot fi oteluri carbon sau aliate. Otelurile supuse cementarii trebuie sa aiba un continut de 0,08-0,25% C pentru ca dupa calire sa se asigure si miezului o tenacitate buna si o rezistenta satisfacatoare.

Revenirea otelului

Revenirea este tratamentul termic aplicat otelurilor calite si consta in reincalzirea acestora la temperaturi stabilite urmata de o racire cu o viteza de racire impusa.

Prin revenire se obtine marirea tenacitatii si a plasticitatii in schimbul micsorarii duritatii otelului.

Scopul principal al revenirii il constituie inlaturarea tensiunilor interne produse in timpul calirii, motiv pentru care calirea este insotita de revenire.

Micsorarea duritatii prin revenire este cu mult mai mica decat cresterea acesteia prin calire, altfel calirea nu ar mai avea rost. Se accepta totusi o mica reducere a duritatii in schimbul inlaturarii tensiunilor interne care daca ar ramane in piese ar putea duce la ruperea (spargerea) piesei sau materialului in timpul utilizarii acesteia/acestuia.

Recoacerea de inmuiere

Acest tratament termic se aplica otelurilor in scopul micsorarii duritatii. Recoacerea de inmuiere consta in incalzirea piesei/materialului la o anumita temperatura timp de 2-4 ore si racirea acesteia o data cu cuptorul in care s-a facut incalzirea.

Alte articole

    Tabel derivate

Tabel derivate cu formule de derivare

Pe aceasta pagina veti gasi un tabel cu […]

Mai mult…

    Tabelul trigonometric

Tabelul trigonometric (tabel sin, cos, tg, ctg)

In acest articol vom vorbi despre tabelul […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook