Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiTrasarea nivelului cu furtunul de nivel

Trasarea nivelului cu furtunul de nivel

 11 Iulie 2019, 22:05  |   Rombadconstruct  |   Lucrari de constructii

Trasarea nivelului cu furtunul este o operatiune destul de des intalnita in lucrarile de constructii. Furtunul de nivel este un instrument foarte simplu de utilizat ce ne ajuta sa trasam linii de nivel forte precise.

Trasarea nivelului cu furtunul
Trasare linie de nivel cu furtunul de nivel

Furtunul de nivel este alcatuit dintr-un furtun de cauciuc sau plastic avand cate un tub de sticla sau plastic la fiecare capat. Umplerea furtunului se poate face scufundand unul din capete cu tubul intr-o galeata cu apa asezata la circa 1 m inaltime. Apa se trage in furtun prin absorbirea ei de la celalalt capat al furtunului. In acest mod se inlatura aerul din furtun, care conduce la erori de trasare daca ar ramane in el. In timpul trasarii nivelului, furtunul nu trebuie sa prezinte indoituri, noduri etc., iar fiecare capat este tinut de catre un muncitor. Unul dintre muncitori tine tubul de sticla langa reperul fix (dat), in timp ce celalalt se deplaseaza la punctul unde urmeaza a se trece nivelul respectiv. In timpul deplasarii, gurile tuburilor se tin astupate. La locul respectiv tubul este ridicat sau coborat pana ce muncitorul de la reperul fix semnaleaza ca nivelul apei coincide cu reperul dat. In acest moment, potrivit principiului vaselor comunicante, apa va sta in ambele tuburi la acelasi nivel indicat de reperul fixat. Pe perete se traseaza un semn in dreptul nivelului apei din tub, semn care constituie nivelul cerut.

Intre cele doua semne se poate trage o linie de nivel cu ajutorul dreptarului sau a sforii pentru trasat (conform imaginii de mai sus).

Daca linia de nivel se trage intr-o incapere si nivelul orizontal este bine trasat, linia de nivel care se traseaza de a lungul peretilor se inchide exact in punctul de la care s-a inceput trasarea.

Bibliografie
  1. Epure C., Hopu V. si Stoica M., "Cartea Zidarului", Editia a V-a, Editura Tehnica, Bucuresti.
Alte articole
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook