Acasa » Tehnologii » Legislatie › Tipuri de anexe gospodaresti. Definitie
Tipuri de anexe gospodaresti. Definitie
25 Februarie 2023, 15:13 | Rombadconstruct | Legislatie

Anexele gospodaresti sunt constructii realizate in vecinatatea locuintei cu scopul deservirii unor activitati felurite din gospodarie. Exista o varietate de tipuri de anexe gospodaresti, acestea fiind particularizate in functie de rolul pentru care sunt construite si de activitatea pe care o adapostesc.
Anexele gospodaresti sunt intalnite, de regula, la locuintele din mediul rural. Mai multe tipuri de anexe gospodaresti impreuna cu locuinta unei familii constituie o gospodarie.
GOSPODARIE, gospodarii, s. f. 1. Totalitatea bunurilor care constituie averea (imobila) a unui locuitor, indeosebi de la tara (si a familiei sale); casa. - Unitate formata dintr-o locuinta si din persoanele (inrudite) care o locuiesc, traind in comun; persoanele (inrudite) care locuiesc impreuna, avand buget comun si valorificand in comun bunurile dobandite prin munca lor. 2. Activitate casnica (a gospodinei); menaj. 3. (Iesit din uz) Unitate de productie agricola, de prestari de servicii etc. (de stat, cooperatista sau particulara).
(DEX - Dictionarul explicativ al limbii romane, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti, 2012)
Anexa gospodareasca. Definitie
Anexa gospodareasca este o constructie in proximitatea locuintei care deserveste aceasta intr-un anumit scop.
Anexa gospodareasca este definita in anexa nr. 2 din Legea nr. 50 din 29 iulie 1991 (republicata) privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii:
Anexa nr. 2 - Definirea unor termeni de specialitate utilizati in cuprinsul legii
…
Anexe gospodaresti = Constructiile cu caracter definitiv sau provizopriu, menite sa adaposteasca activitati specifice, complementare functiunii de locuire, care, prin amplasarea in vecinatatea locuintei, alcatuiesc impreuna cu aceasta o unitate functionala distincta.
Prin urmare, orice constructie cu caracter specific unor necesitati (garaj pentru masini, magazii pentru depozitare, foisoare, adaposturi pentru animale etc.) construite in apropierea locuintei reprezinta o anexa a locuintei, deci o anexa gospodareasca.
Tipuri de anexe gospodaresti
Anexele gospodaresti, in functie de rolul pe care il indeplinesc sunt de mai multe feluri. Totusi, conform Legii nr. 50 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, reiese ca anexele gospodaresti, in functie de rolul lor, sunt de doua feluri: anexe gospodaresti care deservesc locuintele si anexe gospodaresti ale exploatatiilor agricole.
Din categoria anexelor gospodaresti ale unei locuinte, cele mai intalnite sunt urmatoarele:
- bucatarii de vara;
- foisoare;
- piscine;
- garaje;
- magazii pentru depozitare;
- hambare;
- sere;
- solarii;
- soproane;
- adaposturi pentru animale etc.
In categoria anexelor gospodaresti, de regula in mediul rural, sunt cuprinse: bucatarii de vara, grajduri pentru animale mari, patule, magazii, depozite si altele asemenea. In mod similar sunt asimilabile notiunii de anexe gospodaresti si garajele, serele, piscinele si altele asemenea.
(Legea nr. 50 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii)
Din categoria de anexe gospodaresti ale exploatatiilor agricole, amintim:
- hale pentru adapostirea utilajelor agricole;
- ateliere;
- spatii de cazare temporare;
- grajduri pentru animale;
- fanete etc.
Anexe gospodaresti ale exploatatiilor agricole = Constructiile situate in zone izolate in extravilan si indepartate de localitatea de resedinta a locratorilor agricoli, menite sa adaposteasca masini agricole, utilaje, mici ateliere, scule, alte bunuri ale acestora, inclusiv animale, precum si spatii pentru cazare temporara pe timpul campaniilor agricole.
(Legea nr. 50 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii)
- Legea nr. 50 din 29 iulie 1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii;
- DEX - Dictionarul explicativ al limbii romane, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti, 2012;
- Pixabay.com, https://pixabay.com/ro/, vizitat la data de 25 februarie 2023.

Omologare carlig remorcare auto
Pentru a obtine omologare pentru un carlig de remorcare auto […]
Mai mult…
Viteza minima pe autostrada
Limitele de viteza in Romania sunt stipulate legislativ in O.U.G. […]
Mai mult…
Tonaj maxim admis in Romania
Tonajul maxim admis pe drumurile publice din Romania sunt stipulate […]
Mai mult…