Acasa » Tehnologii » Lucrari de finisajStucomarmura. Pregatirea materialelor si pastelor

Stucomarmura. Pregatirea materialelor si pastelor

 01 Ianuarie 2023, 17:14  |   Rombadconstruct  |   Lucrari de finisaj

Stucomarmura

Inaine de a incepe, stucomarmura este un tip de finisaj interior care imita fidel marmura naturala. Stucomarmura este o lucrare din sfera lucrarilor de constructie ce se incadreaza la lucrarile de finisaj. Prin intermediul acestei lucrari de finisaj sunt acoperite suprafetele elementelor de constructii in vederea infrumusetarii. Suprafetele unde se aplica stcomarmura sunt felurite, de la caramida si beton pana la lemn. Aceste elemente suport, inainte de afi acoperite cu stucomarmura, sunt pregatite prin prelucrare si grunduire. Prin urmare, grundul este stratul suport in finisajul cu stucomarmura.

Pregatirea suprafetelor unde urmeza sa se aplice stucomarmura

Inainte de toate, pentru a incepe o lucarare de stucomarmura, este foarte important sa se cunoasca etapa de evolutie a lucrarii de constructie si sa fie ferificata starea elementelor ce urmeaza a fi finisate cu stucomarmura. Dupa toate acestea, suprafetele stratului suport (caramida, beton, etc.) trebuie pregatite prin repararea eventualelor imperfectiuni de planietate sau structura. Aceste remedieri se executa prin udare cu apa si reparare cu lapte de ciment, cand suprafata este din caramida. Atunci cand avem beton, se aplica o amorsa de lapte de ciment si apoi sprit de mortar.

Dupa ce suprafata a fost pregatita urmeaza trasarea si punctarea suprafetelor pentru aplicarea grundului. Aplicarea grundului cu mortar din ipsos-var se face, pe suprafete plane, prin intermediul stalpisorilor de ipsos. Aplicarea grundului pe coloane sau alte suprafete semirotunde, se face cu ajutorul inelelor de ghidare.

Suprafata grundului va fi cu 1-1,5 cm sub fata finita (grosimea stratului finit de stucomarmura) si va fi prelucrata cat mai rugos. Aceasta, in vederea aderarii cat mai bune a stratului de stucomarmura. De asemenea, se recomanda folosirea unui nisip grauntos, cu dimensiunea pana la 8 mm.

Pregatirea tiparelor pentru piesele prefabricate din stucomarmura

Profilele ancadramentelor pentru panouri la pereti, pentru panouri la pereti, pentru usi, ferestre, arce etc., precum si capitelurile si bazele coloanelor si pilastrilor, finisate cu stucomarmura, se executa, in general, sub forma de prefabricate. Aceste piese fiind montate inainte de finisarea elementului din stucomarmura pe care il decoreaza.

Operatiunile pregatitoare pentru executarea pieselor prefabricate din stucomarmura sunt aemanatoare cu cele executate la prefabricarea pieselor decorative din ipsos. In primul rand se confectioneaza modelele dupa care se toarna tiparele de clei. Aceasta, datorita faptului ca se pot deforma la caldura reactiei chimice a ipsosului si a umiditatii remanente a piesei de stucomarmura.

Capitelurile si bazele coloanelor se prefabrica din doua bucatii. Capitelurile si bazele pentru pilastrii se executa dintr-o bucata.

In ceea ce priveste profilurile ancadramentelor, dimensiunile pieselor prefabricate care se asambleaza la mintare sunt date, in general, de proiectant in planurile respective.

Pregatirea materialelor si pastelor

Materialele si pastele utilizate pentru lucrarile de stucomarmura sunt pregatite in ateliere. Aici se pregateste solutaia de clei, ipsosul cernut si pigmentii pentru culoare. In prealabil , se efectueaza masuratoarea suprafetelor totale care se finiseaza cu stucomarmura.

Urmeaza o serie de verificari in vederea realizarii unei lucrari de calitate. Prin urmare, se colecteaza o serie de probe de laborator cu paste de ipsos, dozate diferie cu cantitatii de solutie de clei. Aceasta, pentru a determina timpul convenabil de priza. Totodata, se confectioneaza si o serie de probe de ipsos in maestec cu pigmentii alesi, cu doze diferite. Dozarea se face cu ajutorul unor cutii mici din tabla galvanizata. Din aceste probe, dupa uscare, se retin doar cele de culoare, nuanta si ton adecvate imitatiei de marmura alese.

Se noteaza intr-un caiet numarul probei, dozajele corespunzatoare folosite la confectioaree (ipsos + pigmenti + solutie de clei). Se noteaza noteaza retetele probelor alese. Se specifica culoarea, nuanta sau tonul, precum si locul unde se folosesc.

Prepararea materialului colorat uscat

Cunoscand suprafata totala de executat cu stucomarmura dintr-un obiect sau dintr-o incapere, se procedeaza la calcularea cantitatii necesare de ipsos si de solutie de clei. Dar si cantitatea din fiecare pigment in parte trebuie calculata in conformitate si proportional cu dozajul probelor alese. Pentru aceasta, se calculeaza necesarul de material cu o rezerva de circa 20%.

Pregatirea materialului uscat pentru fiecare culoare, nuanta sau ton, se face la volumul lucrarii totale sau partiale. In orice caz, este necesar sa se procure din depozit aceleasi materiale folosite si la confectionarea probelor alese.

Fiecare culoare, nuanta sau ton se prepara separat. Amestecurile de ipsos si pigmenti pentru venaturi se prepara separat.

Modul de preparare al materialului uscat este urmatorul:

  • se ia cantitatea de ipsos din lada cu ipsos cernut, respectand dozajul indicat in retetar si se aseaza in gramada pe masa de lucru (1x2 m - 6x3 m) cu blat de beton sclivisit, sau, eventual, pe o pardoseala de beton cu suprafata sclivisita;
  • in mijlocul gramezii de ipsos se face cu mistria un locas conic, in care se introduce pigmentul sau pigmentii, respectand dozajul din reteta probei respective;
  • cu ajutorul unei mistrii sau al unei lopeti, daca volumul gramezii este mare, se maesteca pigmentul sau pigmentii cu ipsosul, tavalind astfel gramada de la un capat la altul si inapoi de cateva ori, pana ce intrega gramada se amesteca bine si capata o culoare uniforma;
  • amestecul astfel pregatit se cerne printr-o sita cu achiuri de 0,3-0,5 mm pentru o mai buna omogenizare si, apoi, se ambaleaza, in general, in saci sau se depoziteaza in cutii de tabla galvanizata, specificandu-se pe acestea natura continutului, culoarea, locul de aplicare, reteta folosita si numarul probei.

Dupa terminarea ambalarii si depozitarii materialului purvelurent colorat se procedeaza la prepararea pastelor de stucomarmura.

Marmura artificiala

Pregatirea pastelor colorate de stucomarmura

Din sacii cu materiale pulverizate, colorate corespunzator marmurei care se imita, se iau cu canciocul cantitatile necesare. aceste cantitati se aseaza in gramezi pe o masa de lucru cu blat de beton sclivisit, pentru prepararea pastelor sub forma de "turte" colorate.

Modul de preparare a pastelor colorate este urmatorul:

  • in gramezile de material pulverizat pigmentat se practica cu mistria cat un lacas conic, in care se toarna solutaia de clei, dozata conform retetarului, corespunzator cantitatii materialului din fiecare gramada
  • fiecare gramada se amesteca separat, pana ce se obtine o pasta omogena si de culoare uniforma.

Pentru o mai buna omogenizare si uniformizare, fiecare pasta colorata se freaca bine intre doua mistrii. Se obtine o pasta consistenta, care, dupa amestecare, nu trebuie sa se aplatizrzr (sa se scurga).

Langa fiecare gramada de pasta colorata se pun cate 1-2 caciocuri de maerial pulverizant de aceeasi culoare. Aceasta, pentru acoperirea granulelor.

Materialul pulverizat pentru venaturi, fiind in cantitate mica, se prepara in canciocuri. In aceste canciocuri se toarna cantitatea de clei dozata corespunzator si se amesteca bine. Consistenta acestor paste este aceea a smantanii. Fiecare cancioc cu pasta colorata pentru venaturi este prevazut cu cate o pensula.

Confectionarea granulelor (boabelor)

In fisurile si crapaturile din interiorul rocilor de marmura sunt inglobate o serie de granule mai mari si mai mici. Acestea au culori si nuante diferite, fie uniforme fie diferite, invelite cu un strat subtire de culoare alba de calciu sau de alta culoare.

Pentru imitarea acestor granule se procedeaza astfel:

  • se ia o bucata de pasta din gramezile gata preparate, de culoare corespunzatoare cu imitatia coloraturii din marmura respectiva;
  • bucata de pasta se rostogoleste usor prin amestecul de pulbere colorata retinuta langa gramada de pasta
  • bucata de pastase fragmenteaza in granule, care se rostogolesc printr-un amestec de pulbere de alta culoare, care adera de acestea. Daca este necesar, granulele se mai rostogolesc o data si printr-un amestec de pulbere de alta culoare;
  • granulele, mari sau mici, astfel pregatite, se aseaza pe un ciur cu ochiuri de 1 cm, care, miscat usor, face ca praful in exces de pe granule sa fie eliminate.
Alte articole

    Vopsele

Rolul vopselelor in constructii

In perspectiva constructiilor, rolul vopselelor este […]

Mai mult…

    Varuitul peretilor

Varuitul peretilor

Varuitul peretilor se mai numeste si spoit si este o categorie de zugravit foarte ieftina […]

Mai mult…

    Fatada

Cum se aplica tencuiala decorativa pentru fatada?

Tencuiala decorativa este un material de finisaj […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook