CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogSilozuri de cereale in Romania

Silozuri de cereale in Romania

24 Decembrie 2016, 22:30   |  Florin Badea  |  Comentarii
Constructii industriale, Constructii din Romania,
Silozuri de cereale in Romania
Silozuri de cereale in Romania - GALERIE FOTO (13)
Siloz Corabia Silozuri in portul Corabia Silozuri pe malul Dunarii Siloz de cereale pe DN 54 Siloz Alexandria (Teleorman) Siloz Alexandria (Teleorman) Siloz Draganesti Vlasca Siloz in judetul Teleorman

Silozul este o constructie, de obicei foarte mare, destinata in special pentru depozitarea si pastrarea de produse chimice, agricole sau de alta natura. Acestea sunt executate, in special, din metal sau beton, insa pot avea si alte materiale in compozitia structurii de baza a acestora.

In tara noastra, mai ales in zonele de campie, observam uriase structuri metalice cilindrice pozitionate in imediata apropiere a drumurilor principale, in apropierea liniilor feroviare sau a porturilor dunarene. Aceste constructii sunt silozuri de cereale metalice, destinate pentru depozitarea, pastrarea si uscarea recoltelor de cereale.

Siloz pe malul Dunarii
Siloz pe malul Dunarii

Silozurile metalice pentru cereale sunt depozite dotate cu tehnologie moderna pentru a pastra cerealele in cele mai bune conditii, pe perioade foarte lungi de timp. Aceste ansambluri de buncare pot detine una sau mai multe celule cilindrice. Celulele cilindrice pot fi cu fundul plat sau cu fundul conic si ajung sa asigure depozitarea unor cantitati uriase de cereale. Astfel o singura celula poate detine o capacitate de peste 40.000 m3 de cereale.

Datorita performantelor obtinute si posibilitatea de pastrare pentru perioade foarte lungi de timp, silozurile metalice cu fund plat sunt cele mai utilizate de comerciantii de cereale. Datorita acestui fapt majoritatea silozurilor pe care le observam pe teritoriul tarii noastre, in zonele de campie, sunt silozuri metalice cu fund plat.

Componente siloz
Partile componente principale ale unei celule de siloz metalic si schema de ventilatie a acesteia

Un siloz metalic este alcatuit din mai multe celule. O celula prezinta urmatoarele parti componente principale: (1) fundatie si placa de beton in si la nivelul solului; (2) podea metalica prevazuta cu orificii pentru a permite intrarea aerului; (3) ventilator; (4) peretele circular al celulei; (5) acoperisul celulei; (6) gura de alimentare cu cereale; (7) guri de aerisire.

Acest sistem celular al unui siloz metalic permite uscarea cerealelor chiar daca acestea prezinta un grad ridicat de umiditate la nivelul bobului. Acest fapt se datoreaza ventilarii spatiilor dintre semintele de cereale. Ventilarea se face prin intermediul ventilatorului, acesta impinge aerul prin partea inferioara a celulei prin orificiile podelei metalice, aerul ajunge intre semintele depozitate in siloz si datorita presiunii create aerul iese in partea superioara a interiorului celulei fiind evacuat prin gurile de aerisire (figura de mai sus).

Aceste tipuri de silozuri de cereale metalice sunt dotate cu senzori de masurare a temperaturii in interiorul masei de cereale, senzori ce ajung intre semintele depozitate prin intermediul unor conductori care preiau informatia si o transmit unui tablou central. Astfel cantitatea de seminte depozitata intr-un siloz metalic de cereale este monitorizata in permanenta, iar la descoperirea unei temperaturi inadecvate mediului de pastrare a cerealelor se pot lua masuri pentru a preveni eventuale probleme.

Silozuri pentru cereale Nidera
Silozuri pentru cereale Nidera

Aceste silozuri de cereale pe care le intalnim in toate zonele de campie apartin marilor companii din comertul cu cereale ce isi desfasoara activitatea pe teritoriul tarii noastre, cum ar fi: Cargill, ADM Romania Trading, Ameropa Grains, Nidera, Brise Group etc. Acesti mari comercianti au facut investitii majore pe teritoriul Romaniei, astfel au aparut silozuri de cereale in toate zonele tarii unde exista suprafete intinse cultivate cu cereale precum si posibilitatea de transport a acestora. Astfel, capacitatea de depozitare a Romaniei in ceea ce priveste stocarea cerealelor a crescut in ultimii ani cu aproximativ 7 procente pe an.

Potrivit M.A.D.R. (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale) in 2016 exista aproape 5.000 de depozite pentru depozitarea semintelor de consum. Capacitatea acestor depozite ajunge la 23,3 milioane de tone, iar dintre acestea 11,2 milioane de tone reprezinta capacitatea de stocare a cerealelor in silozuri de cereale si restul in alte mijloace de depozitare. Aceasta cantitate se datoreaza cresterii capacitatii de depozitare a cerealelor in Romania. In 2011, capacitatea de depozitare a tarii noasre in ceea ce priveste semintele de consum era de 16,2 milioane tone, dintre care 7,9 milioane de tone in silozuri de cereale.

Zone stocare cereale
Zonele cu cea mai mare capacitate de stocare a cerealelor in tara noastra

Zonele cu cea mai mare capacitate de stocare a semintelor de cereale de pe teritoriul tarii noastre sunt judetele Timis, Dolj, Olt, Teleorman, Calarasi, Ialomita, Braila si Constanta.

Bibliografie:
  1. MG Trade, "Silozuri de cereale cu fund plat", https://goo.gl/5AoBJ5, (Accesat 24 decembrie, 2016);
  2. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, "ANALIZA SOCIO-ECONOMICĂ ÎN PERSPECTIVA DEZVOLTĂRII RURALE 2014-2020", https://goo.gl/UXQMLH, Document PDF/pag. 11, (iulie, 2013);
  3. Profit.ro, "Capacitatea de depozitare a cerealelor din România…", https://goo.gl/qXbZNk, (Scris 12 octombrie, 2016);

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate