Parcul Tei este un parc din Bucuresti amplasat in jumatatea nordica a orasului, pe malul Lacului Tei. Acesta este pozitionat la sud-est de lac si marginit la est de str. Petricani si la sud-est de bd. Lacul Tei.
Parcul Tei este in acest moment cel mai important parc de agrement din capitala si unul dintre cele mai recent renovate. Acesta asigura spatii de recreere pentru vizitatorii adulti dar mai ales pentru copii.
Scurt istoric al parcului Tei
Parcul Tei din Bucuresti se afla intr-o zona cu o importanta arheologica deosebita. Aici, cu mii de ani in urma, s-a dezvoltat o civilizatie preistorica cu traditie in prelucrarea ceramicii. Arheologii au numit-o cultura Tei.
Ca drept dovada ca in jurul Lacului Tei este leaganul societatii bucurestene de astazi, in anul 1927, arheologul roman Dinu V. Rosetti descopera o serie de vase complete din ceramica si fregmente din aceeasi categorie de materiale ce datau din epoca bronzului. O parte din aceste vase si fragmente ceramice se gasesc in Colectia Maria si dr. George Severeanu adapostita in Muzeul Severeanu. Muzeul este situat la intersectia strazilor Nicolae Iorga si Henri Coanda.
La inceputul secolului XX locul unde se gaseste Lacul Tei astazi era o zona mlastinoasa si lipsita de aerul unei societati citadine. In acel timp amenajarile hidroenergetice in tara noastra se aflau in etapa incipienta. Atunci, marele inginer roman Dorin Pavel, o personalitate emblematica si marcanta a tehnicii si stiintei hidroenergetice romanesti, se afla la conducerea Uzinelor Comunale Bucuresti. In acest timp Dorin Pavel a dezvoltat un proiect de amenajare a Raului Colentina prin crearea unor lacuri. Unul din lacurile ce au fost create in acea vreme (1935 - 1939) este Lacul Tei. In urma acestui proiect, in zona Lacului Tei, s-au avut in vedere si amenajarea unui debarcader, unui strand, si a unui parc. Odata cu inceperea celui de Al Doilea Razboi Mondial lucrarile la amenajarea zonei Tei s-au sistat si au fost reluate odata cu incheierea razboiului.
Lucrarile la Parcul Tei au fost incheiate cativa ani mai tarziu, iar in 1950 a fost deschis publicului Parcul Tei cu denumirea de Parcul "8 Mai". Acesta se intindea pe o suprafata de aproximativ 80 de hectare. O mare atractie a Parcului "8 Mai" la acea vreme era un trenulet cu doua vagoane descoperite care facea ture pe marginea Lacului Tei pe o distanta de peste un kilometru si permitea calatorilor sa se bucure de peisajul oferit de natura.
Debarcaderul si strandul nu s-au mentinut pentru a fi folosite si astazi, insa Parcul Tei si lacul pastreaza cu ele amintirea vremurilor de mult apuse.
Lucrari de modernizare in Parcul Tei
Dupa inaugurare Parcul "8 Mai" nu a mai avut parte de nicio modernizare un timp foarte indelungat, singura schimbare care o suferito a fost schimbarea denumirii sale. Astfel, dupa revolutia din '89, din Parcul "8 Mai" a devenit Parcul Tei, asa cum il stim astazi.
Parcul Tei a ramas acelasi pana in 2002 cand Primaria a inceput reconditionarea acestuia dar la o scara destul de mica.
In 2007 Parcul Tei a cunoscut o schimbare majora datorita unui act de prietenie intre statul Azerbaidjan si Romania. Astfel, cu investitii din Republica Azerbaidjan, Parcul Tei a fost infrumusetat cu ornamente specifice celor doua state prietene, mobilierul parcului a fost schimbat, aleile au fost pavate, au fost construite fantani arteziene colorate si au fost amenajate locuri de joaca pentru copii. Toate acestea s-au intamplat la initiativa presedintelui Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev ca semn de solidaritate si prietenie fata de Romania.
|