CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogParcul Tei Bucuresti

Parcul Tei Bucuresti

10 Iunie 2017, 14:56   |  Florin Badea  |  Comentarii
Peisagistica si agrement, Constructii din Bucuresti, Constructii din Romania,
Parcul Tei Bucuresti
Parcul Tei din Bucuresti (Bucuresti, Romania) - GALERIE FOTO (35)

Parcul Tei este un parc din Bucuresti amplasat in jumatatea nordica a orasului, pe malul Lacului Tei. Acesta este pozitionat la sud-est de lac si marginit la est de str. Petricani si la sud-est de bd. Lacul Tei.

Parcul Tei este in acest moment cel mai important parc de agrement din capitala si unul dintre cele mai recent renovate. Acesta asigura spatii de recreere pentru vizitatorii adulti dar mai ales pentru copii.

Scurt istoric al parcului Tei

Parcul Tei din Bucuresti se afla intr-o zona cu o importanta arheologica deosebita. Aici, cu mii de ani in urma, s-a dezvoltat o civilizatie preistorica cu traditie in prelucrarea ceramicii. Arheologii au numit-o cultura Tei.

Ca drept dovada ca in jurul Lacului Tei este leaganul societatii bucurestene de astazi, in anul 1927, arheologul roman Dinu V. Rosetti descopera o serie de vase complete din ceramica si fregmente din aceeasi categorie de materiale ce datau din epoca bronzului. O parte din aceste vase si fragmente ceramice se gasesc in Colectia Maria si dr. George Severeanu adapostita in Muzeul Severeanu. Muzeul este situat la intersectia strazilor Nicolae Iorga si Henri Coanda.

La inceputul secolului XX locul unde se gaseste Lacul Tei astazi era o zona mlastinoasa si lipsita de aerul unei societati citadine. In acel timp amenajarile hidroenergetice in tara noastra se aflau in etapa incipienta. Atunci, marele inginer roman Dorin Pavel, o personalitate emblematica si marcanta a tehnicii si stiintei hidroenergetice romanesti, se afla la conducerea Uzinelor Comunale Bucuresti. In acest timp Dorin Pavel a dezvoltat un proiect de amenajare a Raului Colentina prin crearea unor lacuri. Unul din lacurile ce au fost create in acea vreme (1935 - 1939) este Lacul Tei. In urma acestui proiect, in zona Lacului Tei, s-au avut in vedere si amenajarea unui debarcader, unui strand, si a unui parc. Odata cu inceperea celui de Al Doilea Razboi Mondial lucrarile la amenajarea zonei Tei s-au sistat si au fost reluate odata cu incheierea razboiului.

Lucrarile la Parcul Tei au fost incheiate cativa ani mai tarziu, iar in 1950 a fost deschis publicului Parcul Tei cu denumirea de Parcul "8 Mai". Acesta se intindea pe o suprafata de aproximativ 80 de hectare. O mare atractie a Parcului "8 Mai" la acea vreme era un trenulet cu doua vagoane descoperite care facea ture pe marginea Lacului Tei pe o distanta de peste un kilometru si permitea calatorilor sa se bucure de peisajul oferit de natura.

Debarcaderul si strandul nu s-au mentinut pentru a fi folosite si astazi, insa Parcul Tei si lacul pastreaza cu ele amintirea vremurilor de mult apuse.

Lucrari de modernizare in Parcul Tei

Dupa inaugurare Parcul "8 Mai" nu a mai avut parte de nicio modernizare un timp foarte indelungat, singura schimbare care o suferito a fost schimbarea denumirii sale. Astfel, dupa revolutia din '89, din Parcul "8 Mai" a devenit Parcul Tei, asa cum il stim astazi.

Parcul Tei a ramas acelasi pana in 2002 cand Primaria a inceput reconditionarea acestuia dar la o scara destul de mica.

In 2007 Parcul Tei a cunoscut o schimbare majora datorita unui act de prietenie intre statul Azerbaidjan si Romania. Astfel, cu investitii din Republica Azerbaidjan, Parcul Tei a fost infrumusetat cu ornamente specifice celor doua state prietene, mobilierul parcului a fost schimbat, aleile au fost pavate, au fost construite fantani arteziene colorate si au fost amenajate locuri de joaca pentru copii. Toate acestea s-au intamplat la initiativa presedintelui Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev ca semn de solidaritate si prietenie fata de Romania.

Fantani in Parcul Tei
Fantani in Parcul Tei
Intrarea principala in Parcul Tei Fantani in parc Fantani arteziene Banca in Parcul Tei Scari Trandafiri Alee Pavaj Loc de joaca

Statul roman a ridicat in cinstea si memoria fostului lider national al Azerbaidjanului, Heydar Aliyev, un monument cu bustul acestuia, iar aleea principala de la intrare in parc au numito Aleea Heydar Aliyev. Toate acestea in semn de recunostinta fata de poporul azer.

Heydar Aliyev
Heydar Aliyev
pancarta Taraba cu mici Aleea Heydar Aliyev Aleea principala Copaci in Parcul Tei Fantani arteziene

In anul 2016, in Parcul Tei, s-a inaugurat cel mai mare parc de distractii din Bucuresti Acesta cuprinde mijloace de distractie in special pentru copii dar si pentru adulti.

Parcul de Agrement Tei

Proiectul a fost construit sub titlul "Parcul de Agrement Tei - Plumbuita", finantat in cadrul Programului Operational Regional 2007 - 2013. Initiatorul proiectului si beneficiarul acestuia este Primaria Sectorului 2 Bucuresti.

Parcul de Agrement Tei poarta denumirea de "Taramul Fermecat" si a fost inaugurat oficial in luna iunie a anului 2016 de catre primarul sectorului 2 al capitalei, Toader Mugur Mihai si Presedintele Asociatiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti - Ilfov, Dan Nicula.

Parcul Tei este impartit acum in trei zone: zona 1 - "Padurea de Argint", zona 2 - "Padurea de Arama", zona 3 - "Taramul lui Verde Imparat".

Harta Parcului Tei
Harta Parcului de Agrement Tei
Obiecte gonflabile Obiecte gonflabile Balaurul cu sapte capete Casa groazei Lanturi

Potrivit hartii parcului de agrement, avem opt locuri de distractie impartite pe cele trei zone amintite mai sus. In zona 1 gasim "Lanturile" si caruselul de poveste. In zona 2 se gasesc obiectele gonflabile, masinutele electrice si Roata Mare. In zona 3 gasim "Casa Groazei", roller coasterul si si Roata Mica.

Roata Mare mai este denumita si "Pasarea Maiastra" si este cel mai atragator obiectiv din Parcul Tei. Cu diametrul de 60 m si o inaltime de la sol de 64 m Roata Mare ofera doritorilor de senzatii tari o imagine panoramica a Bucurestiului contra cost pentru adulti si gratis pentru copii.

Roata Mare intre frunze
Roata Mare observata intre frunzele copacilor
Lacul Tei Restaurantul The President Grinzi metalice Roata la partea superioara Roata din parc Roata

O alta atractie importanta mai este si roller coasterul denumit generic "Balaurul cu sapte capete". Acesta este fabricat in 2015 sub standardul de proiectare DIN 4112 - EN 13814, fabricat de PRESTON & BARBIERI VIA COCCHI 19, 42124 REGGIO EMILIA, ITALIA. Caracteristicile tehnice ale acesti aparat sunt: dimensiune la sol aproximativ 61x26 m, inaltimea maxima de 20,9 m, lungimea pistei de 640 m, viteza maxima de peste 40 km/h, capacitatea trenuletului de 24 de persoane adulte si poate functiona la o capacitate de aproximativ 580 de persoane/h.

Roller Coaster
Roller Coaster

"Casa groazei" ne prezinta taramul celalalt din basme. Aceasta detine 6 vehicule cu cate doua scaune cu ajutorul carora se cutreiera taramul de basm cu 1m/s.

Casa groazei
Casa groazei

Roata Mica este similara cu Roata Mare dar la o dimensiune mult mai mica si are ca tema "Merele de aur" din celebrul basm romanesc Praslea cel Voinic si merele de aur.

Roata Mica
Roata Mica

Caruselul denumit "Herghelia Elenei Cosanzene" este un dispozitiv decorat cu cai si scene de basm unde micutii se pot bucura de calaritul calutilor si al altor dispozitive.

Carusel pentru copii
Carusel pentru copii

Bibliografie

  1. Parcul de Agrement Tei, http://parcaventuratei.ro/, (Accesat 10 Iunie, 2017);
  2. Pirvulescu D., Opris V. si altii, "Revista de cercetari arheologice si numismatice nr. 2", Editura Muzeului Municipiului Bucuresti, Bucuresti 2016, Pag. 22;
  3. Voinea A. M. si Anghel A. C., "Aer curat si relaxare in Parcul Tei", [PDF]: https://goo.gl/2qm1G6, (Accesat 10 Iunie, 2017);
  4. Ziarul Apulum, "115 ani de la nașterea lui Dorin Pavel…", https://goo.gl/KNAVNf, (Accesat 10 Iunie, 2017).
  5. Ciorna articolului!

Alte articole


Parcul Cismigiu
(19 Iunie 2016, 18:58)

Turnul Eiffel
(09 Martie 2016, 22:25)

Arcul de Triumf din Bucuresti
(31 Martie 2016, 20:14)

Cortul Khan Shatyr din Astana
(17 Iulie 2016, 13:13)

Centre comerciale in lume
(2014)

Categorii


Peisagistica si agrement

Statui si monumente

Constructii din Bucuresti

Constructii din Romania

Alte categorii

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate