Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiMetode de imbinare a lemnului

Metode de imbinare a lemnului

 03 Decembrie 2022, 19:18  |   Rombadconstruct  |   Lucrari de constructii

Imbinarea lemnului, in lucrarile de dulgherie pe santierele de constructii, se realizeaza in vederea asigurarii anumitor dimensiuni ale unor componente de sarpanta sau pentru anumite lucrari speciale realizate din lemn. Materialul lemnos, dupa cum bine stim, prezinta limitari atunci cand este pus in opera datorita deficitului de lungime al acestuia in comparatie cu anumite deschideri sau alte necesitati. Pentru a satisface necesitatea utilizarii acestuia, exista cateva metode de imbinare a lemnului ce le vom prezenta in acest articol.

Metode de imbinare a lemnului
Fig. 1 - Metoda de imbinare a lemnului la piese tensionate
Imbinarea lemnului
Fig. 2 - Metoda de imbinare a lemnului la piese comprimate

Aceste metode de imbinare a lemnului sunt utilizate, in special, in trei situatii:

  • atunci cand pe santier este necesar a se realiza unele lucrari cu sectiuni compuse, iar materialul lemnos pe care il avem la dispezitie nu satisface cerintele solicitarilor la care este supus;
  • atunci cand sunt necesare imbinarile unor piese de lemn in lungul fibrelor elementelor lemnoase (figurile 1 si 2);
  • a treia situatie, cand este necesara imbinarea lemnului pentru a se executa anumite bifurcatii (intersectii) ale elementelor de lemn; mai concret, sunt necesare metode de imbinare a lemnului atunci cand, la imbinare, piesele de lemn prezinta unghiuri (figurile 3 si 4).
Imbinare lemn la contrafisa
Fig. 3 - Imbinarea ansamblului pop-contrafisa
Imbinare grinzi cu zabrele
Fig. 4 - Metoda de imbinare a lemnului la grinzile cu zabrele

Un aspect important de care trebuie sa tinem seama, atunci cand vorbim de imbinarea lemnului, sunt mijloacele de imbinare. De aceste mijloace de imbinare a lemnului depinde rezistenta lucrarii in timp, dar si aspectul estetic al imbinarii. Astfel, din punct de vedere al mijloacelor de imbinare avem cateva metode de imbinare a lemnului:

1. Metode de imbinare a lemnului executate prin chertare - acestea asigura transmiterea fortelor care actioneaza intre piesele de lemn direct pe suprafata de legare a pieselor. Elementele de lemn imbinate prin aceasta metoda sunt fixate cu ajutorul unor suruburi metalice speciale numite buloane (v. figura 5) sau scoabe - elemente metalice de fixare cu capetele ascutite (v. figura 2). Aceste mijloace metalice de fixare au rolul de a asigura un contact strans si solid intre piesele de lemn si mai ales de a nu permite deplasarea elementelor de lemn din imbinare.

Imbinarea lemnului prin chertare
Fig. 5 - Imbinarea lemnului prin chertare

2. Metode de imbinare a lemnului cu ajutorul penelor prismatice din lemn. Penele prismatice din lemn sunt bucati din lemn de esenta tare utilizate la imbinarile unor prelungiri de piese supuse unor tensiuni. Aceasta metoda de imbinare a lemnului necesita o lucrare cu legatura precisa intre piese, nefiind permise abateri dimensionale (v. figura 6).

Pene prismatice din lemn
Fig. 6 - Metode de imbinare a lemnului cu pene prismatice din lemn
a - imbinare cu pene transversale la grinzi cu interspatii intre elementele componente; b - imbinari cu pene oblice.

3. Metode de imbinare cu tije cilindrice si pene lamelare flexibile - sunt metode de imbinare a pieselor de lemn solicitate la smulgere. Tijele cilindrice nu sunt alceva decat cuiele (v. figura 7), dornurile (v. figura 2), buloanele (v. figura 5) si suruburile speciale pentru lemn (v. figura 7). Aceste materiale sunt obiecte metalice sau din lemn ce prezinta un corp cilindric si se folosesc prin introducere transversala in corpul pieselor de lemn ce urmeaza a fi imbinate.

Imbinarea lemnului prin cuie
Fig. 7 - Imbinarea lemnului prin intermediul cuielor metalice si a suruburilor speciale pentru lemn
a - posibilitate de patrundere a cuiului pe intreaga grosime a pachetului; b - depasind grosimea pachetului; c - inecat.

Dispunerea cuielor in imbinare
Fig. 8 - Dispunerea cuielor intr-o imbinare de prelungire

4. Metode de imbinare a lemnului cu asamblaje mecanice ce sustin anumite solicitari. Aceste mijloace de imbinare sunt tiranti, juguri, diferite piese pentru articulatii, zbanturi, rulouri de reazem, buloane pentru ancore, buloane pentru articulatii, placi de repartitie etc. Aceste piese metalice au rol atat ca elemente de imimbinare a pieselor de lemn cat si pentru realizarea unor elemente intinse ale fermelor sau cadrelor de lemn.

5. Metode de imbinare a lemnului prin incleiere. Aceste imbinari lucreaza in special la forfecare. Aceste tipuri de imbinare a lemnului asigura o reactie monolita a pieselor ce intra in alcatuirea imbinarii, astfel este eliminata deformatiilor a vreunei componente a imbinarii. Imbinarile lemnului prin incleiere sunt realizate cu diferite substante speciale precum cleiurile (naturale sau sintetice) si rasinile.

Imbinarea lemnului prin incleiere
Fig. 9 - Imbinarea lemnului in elemente si structuri incleiate
a - cap la cap; b - pe suprafete tesite; c, d - dinti-pana.
Bibliografie
  1. NP 005-03, Normativ privind proiectarea constructiilor din lemn.
.
Alte articole

    Distanta intre capriori

Distanta optima intre capriori

Capriorii sunt elementele liniare de rezistenta ce intra […]

Mai mult…

    Adancimea de inghet

Adancimea de inghet in Romania

Adancimea de inghet sau limita de inghet este un factor […]

Mai mult…

    Adancimea minima de fundare

Adancimea minima de fundare

Adancimea minima de fundare a unei […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook