Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiLemnul de ulm. Caracteristici

Lemnul de ulm. Caracteristici

 02 Noiembrie 2021, 19:40  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Lemnul de ulm
Fig. 1 - Lemnul de ulm

Ulmul este o categorie de arbori de foioase ce apartine familiei Ulmaceae ce a aparut pe Pamnat acum 20 mil. ani, iar zona de origine fiind Asia Centrala. Raspandirea naturala a ulmilor s-a facut in emisfera nordica, urmand ca acesta sa extinda pana in zona Orientului Mijlociu. Datorita folosirii acestui arbore ca planta ornamentala, mai ales in perioada secolului al XIX-lea, ulmul s-a extins peste tot in lume, mai ales in sudul Asiei, Indonezia si Australia.

Astazi exista o varietate foarte mare de ulmi, acestia ajungand in jurul a patruzeci de specii. Speciile de ulm din Romania, de la care se foloseste lemn pentru constructii, sunt ulmul de camp (Ulmus foliacea), ulmul de munte (Ulmus montana), ulmul pufos (Ulmus procera) si ulmul de Turchestan (Ulmus pumila).

Lemnul de ulm face parte din categoria lemnului de esenta moale si lemnului de esenta potrivit de tare (in functie de specie), conform clasificarii duritatii dupa testul Janka. Aceasta clasificare este datorata densitatii sale de aprioximativ 550 kg/m3.

Lemnul de ulm are o duritate Janka cuprinsa intre 367 kgf (3620 N) si 698 kgf (6850 N) si o rezistenta la rupere cuprinsa intre 68 MPa si 102 MPa. Aceste caracteristici il pozitioneaza sub mijlocul clasamentului in ceea ce priveste duritatea, insa frumusetea texturii si rezistenta in timp il fac cu totul special.

Lemnul de ulm este foarte flexibil si se indoaie foarte usor. Datorita flexibilitatii sale, lemnul de ulm a fost utilizat la confectionarea arcurilor in perioada antica si medievala. Bustenii de ulm sunt drepti si de dimensiuni relativ lungi, ceea ce face obiectul obtinerii de cherestea dreapta ncesara pentru diferite domenii de constructii.

O proprietate foarte importanta intalnita la lemnul de ulm este rezistenta superioara a acestui lemn la umiditatea permanenta. Datorita acestei caracteristici, lemnul de ulm a fost utilizat in constructia de ambarcatiuni si apeducte.

Ulmul are o capacitate foarte rapida de crestere si de aceea se incearca obtinerea de hibrizi care sa creasca cu peste doi metri anual, in vederea obtinerii de lemn pentru foc, ca o alternativa la combustibilul fosil care se reduce odata cu trecerea anilor.

Sectiune transversala lemn 10x
Fig. 2 - Ulm de camp - sectiune transversala 10x
Sectiune transversala lemn 75x
Fig. 3 - Ulm de camp - sectiune transversala 75x
Sectiune radiala lemn 75x
Fig. 4 - Ulm de camp - sectiune radiala 75x
Sectiune tangentiala lemn 75x
Fig. 5 - Ulm de camp - sectiune tangentiala 75x
Bibliografie
  1. Badea F., "Testul de duritate Janka", https://www.rombadconstruct.ro/testul-de-duritate-janka.html, vizitat la 2 noiembrie 2021;
  2. Ghelemeziu N. G., "Identificarea lemnului", Editura Tehnica, Bucuresti;
  3. Wikipedia.org, "Elm", https://en.wikipedia.org/wiki/Elm#Uses_in_landscaping, vizitat la 2 noiembrie 2021.
Alte articole

    Cel mai dur lemn din lume

Cel mai dur lemn din lume

Exista o mare neclaritate pe internet in ceea ce priveste cel mai dur lemn […]

Mai mult…

    Tipuri de lemn

Tipuri de lemn de esenta tare

Atunci cand vorbim de lemn de esenta tare ne referim la lemnul provenit de la […]

Mai mult…

    Structura lemnului

Structura macroscopica a lemnului

Structura macroscopica a lemnului poate fi cercetata […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook