Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioareLegatul vitei de vie

Legatul vitei de vie

 17 Aprilie 2020, 19:11  |   Florin Badea  |   Amenajari exterioare

Legatul vitei de vie este o lucrare cu o deosebita importanta din punct de vedere a rezistentei plantei din punct de vedere fizic. Legatul vitei de vie inseamna mentinerea in pozitie verticala sau cat mai aproape de linia verticala a unor lastari pana la un anumit nivel, in raport cu functiile sale viitoare si, bineinteles, cu sistemul de taieri folosit, dar si cu orientarea in pozitia cea mai convenabila a lastarilor care se vor dezvolta primi.

Astfel, la taierile in corzi (cordoane), lastari sunt condusi pana la prima sarma, dupa care sunt lasati liberi, asa cum se arata in figura numarul 1.

Legatul vitei de vie
Fig. 1 - Legatul lastarilor, in cazul taierilor in cordoane (coarde)

In cazul taierilor la "cap inaltat", toti lastarii ce dau din coardele de rod sunt orientati in sus pana la sarma imediat superioara, de care vor fi legati. In aceasta situatie lastarii dati din cepi, sunt orientati in sus pana la nivelul celei de-a doua sarma si legati prin legaturi repetate si lasati sa se dezvolte liber. Lastarii crescuti din cepi vor creste viguros si vor primi destinatia de viitoare coarde de rod, asa cum vedem in figura numarul 2.

Legatul vitei de vie pe bolta
Fig. 2 - Legatul lastarilor, in cazul taierilor la "cap inaltat"

In ceea ce priveste vita de bolta cu coarde foarte lungi, in aceasta situatie avem trei categorii de lastari ce vor primi un regim special.

  1. Lastarii cu cea mai buna vigurozitate crescuti din cepii de inlocuire vor fi orientati catre varful boltii si legati din jumatate in jumatate de metru. Acestia se vor dezvolta liberi si vor fi cate doi pentru fiecare vita. Acesti lastari vor deveni coarde de rod in anul urmator.
  2. Ceilalti doi lastari crescuti din cepi vor fi orientati catre primul rand de sarme unde vor primi legatura si lasati sa se dezvolte in libertate. Din acestia se va obtine cepi de inlocuire pentru anul urmator.
  3. Al treilea tip de lastari sunt aceia dati din coardele lungi de rod. Acestia vor fi lasati sa creasca in libertate, se numesc lastari orientati, in scopul de a se agata singuri si vor aborda o pozitie naturala, favorabila unei dezvoltari normale din punct de vedere natural. Anul ce urmeaza, acest tip de lastari vor fi eliminati odata cu coarda lunga ce i-a detinut.

Legatul lastarilor vitei de vie crescuti pe "cordoanele verticale schimbatoare", se va face doar prin orientare datorita faptului ca vor fi eliminati odata cu cordonul schimbator care i-a produs.

Legatul vitei de vie se executa in scopul distribuirii cat mai rationale a lastarilor in spatiu pentru a le crea conditii optime de viata. Legatul vitei de vie creste capacitatea de fructificare, imbunatatind totodata conditiile de mediu in detrimentul dezvoltarii si rodirii precum si cresterea rezistentei la boli si daunatori.

© Florin Badea. Toate drepturile rezervate.
Acest articol: https://www.rombadconstruct.ro/legatul-vitei-de-vie.html, este protejat de drepturi de autor. Preluarea acestui text poate fi facuta doar in conditiile mentionate pe pagina Termeni si conditii.

Alte articole

    Vita de vie

Lucrari la vita de vie in luna iunie

In luna iunie, lucrarile la vita de vie sunt […]

Mai mult…

    Vita de vie

Lucrari la vita de vie in luna mai

Luna mai este o perioada foarte importanta in […]

Mai mult…

    Vita de vie

Lucrari la vita de vie in luna aprilie

Ca in orice luna a anului si in luna aprilie […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook