• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Incercarea zidariei la compresiune si forta taietoare

Incercarea zidariei la compresiune si forta taietoare

01 Iunie 2018, 20:15  |  Rombadconstruct  |  Ce mare inginerie!

Comportarea sub incarcare a constructiilor de zidarie

In general, zidaria este un material de constructie neomogen, compus din straturi alternante de blocuri, separate prin rosturi de mortar. Proprietatile fizico-mecanice mult diferite ale straturilor si neomogenitatea structurii acestora ca urmare a conditiilor de executie au ca efect aparitia unei stari de eforturi foarte complexe in constructiile de zidarie sub actiunea incarcarilor exterioare.

In general elementele de constructie din zidarie sunt solicitate la compresiune. Dupa cum arata datele experimentale chiar in cazul solicitarii centrice, unde eforturile unitare sunt teoretic uniform distribuite in sectiune. Ruperea are loc prin distrugerea blocurilor componente, care sunt supuse concomitent la compresiune excentrica, strivire locala, incovoiere, forfecare si intindere.

In primul rand, rezemarea blocului pe patul de mortar se face discontinuu, in functie de neregularitatile suprafetei blocului, variatia grosimii rostului de mortar, compactitatea neuniforma a acestuia in urma absorbtiei diferentiale a apei de catre bloc si alti factori. In consecinta, transmiterea compresiunii de la o fata a blocului la cealalta se face prin solicitarea acestuia la incovoiere, forfecare si strivire locala.

Deoarece materialul din rost este mult mai deformabil decat blocul, sub actiunea incarcarii rostul ar trebui sa prezinte deformatii transversale importante. Acestea sunt insa impiedicate prin efectul de fretare exercitat de straturile de blocuri adiacente, care sunt ca urmare solicitate la intindere excentrica.

Aspectul dezvoltarii fisurilor intr-o zidarie de caramida solicitata la compresiune confirma aceste concluzii, ruperea producandu-se prin cedarea blocurilor dupa niste fisuri care trec de regula in mod continuu prin rosturile verticale si prin blocuri.

Din analiza facuta rezulta urmatoarele aspecte deosebit de importante pentru organizarea incercarilor pe elemente de zidarie:\

  • nu se pot face probe de dimensiune redusa, deoarece s-ar elimina unii dintre factorii mentionati. Piesele experimentale trebuie sa aiba aceeasi grosime ca si zidaria;
  • conditiile de executare a pieselor experimentale trebuie sa reconstituie in modul cel mai fidel situatia de pe santier. Pentru a vedea importanta factorilor tehnologici este suficient sa se mentioneze ca, prin troducerea unei simple nivelari cu sablonul a rostului de mortar pentru uniformizare se sporeste cu circa 10% rezistenta la compresiune a zidariei. De asemenea, in cazul executarii zidariei de muncitori cu inalta calificare, rezistenta sporeste cu 10-20%;
  • din cauza dimensiunilor mari ale pieselor experimentale trebuie utilizate dispozitive de incercare cu gabarite importante si capabile de a exercita forte insemnate, pana la 5000 tf;
  • piesele experimentale fiind foarte grele, sunt in general netransportabile trebuind executate chiar in dispozitivul de incercare.

Incercarea zidariei la compresiune

Instalatiile de incercare la compresiune se pot realiza sub forma unor prese hidraulice puternice, cu lumanari inalte. Asemenea instalatii sunt insa foarte scumpe si, pentru a nu fi blocate in tot timpul executiei pieselor experimentale de zidarie, trebuie prevazute cu dispozitive anexa de transport si manipulare sub forma de platforme sau carucioare mobile.

Mai comoda este in acest caz utilizarea standurilor platforma de tip universal. zidariile se executa pe platforma, iar cadrele mobile cu instalatia hidraulica de incarcare de deplaseaza pe rand in dreptul fiecarei piese experimentale in vederea incercarii.

Deseori, in special in cazul necesitatii aplicarii unor incarcari cu actiune de lunga durata, specifice constructiilor de zidarie, este mai avantajoasa utilizarea dispozitivelor de incarcare cu greutati si parghie multiplicatoare, montate pe platforma standului.

Incercarea zidariei la forta taietoare

O alta solicitare specifica zidariilor o constituie cea la forte taietoare, in conditiile de comportare ca umplutura de rigidizare pentru diafragmele care preiau incarcarile orizontale in structurile sub forma de carcase, metalice sau de beton armat.

Incercarile ce fac asupra unor panouri de zidarie, avand de regula dimensiuni comparabile cu cele ale umpluturilor reale.

Panoul de zidarie experimental se executa in interiorul unui cadru metalic inchis, cu nodurile articulate. In perioada de executie a zidariei si transport, nodurile cadrului sunt rigidizate prin buloane. Dupa atingerea rezistentei de proiect a zidariei, cadrul se monteaza in instalatia de incercare si se desfac buloanele, astfel incat cadrul joaca in continuare numai rol de rama de incarcare articulara. Cadrul se prinde cu articulatiile de la nodurile inferioare de platforma instalatiei. Fortele orizontale se aplica cu prese hidraulice actionand la nodul superior al cadrului si preluate de stalpi de beton armat. Instalatia este prevazuta cu doua prese, care pot actiona consecutiv de doua directii simuland caracterul alternativ al solicitarilor seismice.

Starea de eforturi din panourile de umplutura ale carcaselor poate fi modelata si prin incercarea acestora la compresiune pe diagonala. Panoul experimental se monteaza pe platforma unui stand, iar forta se exercita cu ajutorul unei prese hidraulice interpuse intre panouri si un cadru metalic fixat pe platforma. Se remarca piesele de forma speciala pentru transmiterea incarcarii la colturi.

Incercarile de acest tip pot avea caracter mai complex. deseori cadrul se executa cu noduri rigide - metalic sau din beton armat - conlucrand cu umplutura de zidarie, astfel incat se poate stabili aportul fiecarui component al diafragmei la rezistenta acesteia la actiunea fortelor laterale. de asemenea, unele instalatii asigura si incarcarea concomitenta a peretelui cu forte verticale, realizand astfel modelarea starii de eforturi din sectiunea diafragmei situate la nivelul etajelor inferioare ale constructiilor etajate.

Alte articole


Rezistenta la compresiune a materialelor
(12 Februarie 2016, 17:18)

Lucrabilitatea betonului
(26 Decembrie 2016, 15:03)

Armarea grinzilor
(04 Iulie 2016, 16:15)

Caracteristicile lemnului
(05 Februarie 2016, 19:29)

Cimentul Portland
(24 Februarie 2016, 19:24)

Categorii


Inginerie

Materiale de constructii

Lucrari de constructii

Beton

Alte categorii

Comentati cu profilul de Facebook

inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate