• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » BetonIn cat timp se intareste betonul?

In cat timp se intareste betonul?

10 Octombrie 2018, 20:21  |  Florin Badea  |  Beton
Intarire beton

Intarirea betonului este un proces chimic al acestuia care se intinde pe o perioada de timp ce variaza in functie de componentii betonului (ciment, agregate, apa si eventuale adaosuri), in special de natura cimentului din compozitie.

Potrivit celor spuse mai inainte, raspunsul la intrebatrea „in cat timp se intareste betonul?” nu poate fi decat unul generalist. Cu acestea fiind spuse, vom urmari fazele ce duc la intarirea betonului si vom raspunde la aceasta intrebare prin mijloace deduse logic din actiunea betonului pe parcursul perioadei de priza si intarire.

Nu putem sti in cat timp se intareste betonul daca nu cunoastem perioada de priza a acestuia. Priza betonului este o caracteristica a betonului proaspat. Aceasta caracteristica este de fapt o perioada de timp care face legatura intre betonul proaspat si betonul intarit.

Priza incepe in momentul cand betonul proaspat intra in starea cand nu mai poate fi compactat (vibrat). Sfarsitul perioadei de priza se opreste atunci cand betonul intra in starea de rigiditate, cand incepe intarirea. In acest moment de final al prizei betonul nu isi mai modifica forma si volumul.

Aceasta perioada de priza a betonului proaspat dureaza aproximativ 2 ore. Putem spune ca dupa doua ore de la punerea in opera (turnare) betonul incepe perioada de intarire, dar in cat timp se intareste betonul vom afla in continuare.

Prima faza in intarirea betonului este data de perioada cand acesta se sustine singur, adica perioada cand poate fi decofrat. Aceasta perioada este de aproximativ 3 zile. Dupa trei zile de la punerea in opera betonul se sustine singur si poate fi decofrat, insa nu este recomandat. Exceptie la aceasta regula fac elementele de rezistenta (plansee, stalpi, grinzi) care se decofreaza dupa 7 zile. In situatia cand urmeaza constructia unui alt nivel (urmatorul etaj) se recomanda asteptarea a 7 zile pentru a incepe lucrarile.

Betonul atinge rezistenta maxima abia dupa o perioada de 28 zile. Recomandarea specialistilor, in ceea ce priveste decofrarea, este ca aceasta sa se faca dupa 28 zile, mai ales in situatia elementelor de rezistenta (stalpi, grinzi, planseu). Aceasta recomandare trebuie luata foarte in serios mai ales atunci cand va construiti propria casa.

In perioada de intarire a betonului, din primele 28 zile de la turnare, betonul este vulnerabil la factorii externi precum umiditatea, temperatura sau factorii mecanici. Dupa 28 de zile de la turnare betonul atinge rezistentele nominale si intra in starea de beton intarit.

Rezistenta la compresiune a betonului creste in timp, la inceput cu o viteza mai mare si apoi cu o viteza din ce in ce mai mica. Aceasta rezistenta tinzand catre o valoare asimptotica limita cand viteza de crestere devine egala cu 0. Viteza de crestere a rezistentei betonului depinde de viteza de intarire a pietrei de ciment si prin aceasta de natura mineralogica a cimentului, de conditiile de pastrare si de compozitia amestecului (ciment, agregate, apa).

In conditii normale de temperatura si umiditate, viteza de crestere a rezistentei depinde de natura cimentului si de compozitia sa mineralogica. Cimenturile de calitate superioara, care au o viteza de hidratare mai mare, asigura o crestere pronuntata a rezistentei betonului in primele zile dupa turnare. Cimenturile normale dau betoane cu cresteri ale rezistentei pe o perioada mai indelungata.

Tabelul 1 - Influenta compozitiei cimentului asupra cresterii in timp a rezistentei betonului

Tipuri de ciment
Compozitia mineralogica (%)
Rezistenta, % din rezistenta la 20 zile
(*) C3S (**) C2S (***) C3A (****) C4AS 1 zi 3 zile 7 zile 28 zile
Ciment de calitate inalta 60 15 12 8 20 60 85 100
Ciment normal 45 30 12 8 15 30 60 100
Ciment lent 25 50 6 14 10 25 50 100

  • (*) Silicat tricalcic
  • (**) Silicat bicalcic
  • (***) Aluminat tricalcic
  • (****) Feroaluminat tricalcic
  • Alte articole


    Tipuri de beton
    (04 Octombrie 2018, 22:43)

    Proprietatile betonului proaspat
    (10 Iunie 2018, 12:48)

    Sfaturi pentru prepararea betonului la betoniera
    (21 Septembrie 2018, 22:47)

    Ce inseamna segregarea betonului?
    (01 Mai 2018, 18:03)

    Influenta apei de amestecare asupra betonului
    (18 Septembrie 2018, 21:26)

    Categorii


    Beton

    Materiale de constructii

    Lucrari de constructii

    Lucrari de finisaj

    Alte categorii

    Comentati cu profilul de Facebook

    inceputul paginii
    Rombadconstruct.ro Acasa
    Despre noi
    Intrebari frecvente
    Preturi
           Lista preturi
           Calculator manopera
           Descriere lucrare
    Tehnologii
           Categorii
           Dictionar constructii
    Harta site
    Arhiva
    Blog Ultimele articole
    Categorii
    Galerie foto
    Galerie video
    Stiati ca…?
    Top 10
    Personalitati
    Urmariti-ne pe:

    Contact (+40) 729 503 369
    @ florinbadea.contact@yahoo.com
    Formular contact
    Formular descriere lucrare
    Newsletter
    © Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate