CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogHotel Capitol Bucuresti (fost Hotel Luvru)

Hotel Capitol Bucuresti (fost Hotel Luvru)

05 Noiembrie 2016, 14:05   |  Florin Badea  |  Comentarii
Hoteluri, Cladiri, Constructii din Bucuresti, Constructii din Romania,
Hotel Capitol Bucuresti
Hotel Capitol (Bucuresti, Romania)

Calea Victoriei este cea mai cunoscuta strada din Bucuresti, precum si una dintre cele mai vechi artere ale capitalei. Aici, de-a lungul acestei strazi, se gasesc unele dintre cele mai importante constructii ale Bucurestiului care pastreaza si astazi istoria unui oras capitala ce a suferit numeroase transformari de-a lungul anilor.

La intersectia strazii Constantin Miclle (cunoscuta, o buna perioada de timp, ca strada Sarindar) cu Calea Victoriei se gaseste o cladire de colt (in coltul din stanga, cum privim catre nord pe Calea Victoriei), aceasta este cladirea Hotel Capitol.

Hotel Capitol este deschis cu acest nume in anul 1976 in cladirea ce o vedem astazi. Aceasta constructie are o istorie mult mai veche, care incepe in vremurile inceputului secolului al XX-lea.

Inainte de a se construi actuala cladire, aici functiona un birou al Societatii de Asigurari Anker din Viena intr-o cladire construita de un negustor cunoscut sub numele de Zerlendi. Tot in aceasta cladire functiona un hotel, iar la parter se gasea magazinul "Magasin de Luvru". Magazinul era foarte celebru la acea vreme datorita produselor sale frantuzesti de o calitate superioara, astfel cladirii i se spunea "Casa Luvru".

Intre ani 1900 si 1905 cladirea veche a fost restaurata din temeli. Dupa reconstructie, in cladire isi desfasura activitatea mai multe birouri printre care si Societatea Scriitorilor Romani.

In anul 1911 Hotelul Luvru sufera un incendiu ce distruge cladirea, astfel, in urma acestui eveniment, aceasta este restituita si extinsa. Cel ce s-a ocupat de reabilitarea hotelului dupa incendiu a fost arhitectul Arghir Culina, acesta a unit cele doua fatade ale cladirii intr-un corp cilindric de colt ce este acoperit de o cupola frumos ornata asa cum o vedem si astazi.

In anul 1921, in Hotelul Luvru isi instaleaza sediul Banque Belge pour I'Etranger. Aceasta cedeaza, in 1929, sucursala ei din Romania Bancii Comerciale.

In anul 1935, la parterul hotelului Luvru, este gazduita vestita "Cafe Royal", o cafenea deschisa de belgianul Haitz. Aici veneau personaje selecte ale lumii culturale bucurestene. Istoria acestei locatii pastreaza o amintire a unui personaj cu numele de Gross Cagero. Cagero, se zice ca facea parte din lumea interlopa a acelor vremuri, acesta, pentru nimicuri, platea cu mult peste valoarea acestora, iar daca i se dadea rest acesta se simtea jignit.

In timpul bombardamentelor celui de Al II-lea Razboi Mondial, Hotelul Luvru este avariat impreuna cu cladirile din zona. Astfel in urma dezastrului oferit de actiunile razboiului, celebra Cafe Royal isi inceteaza activitatea in anul 1945.

In timpul regimului comunist Hotelul Luvru devine sediul Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum.

In 1976 cladirea este renovata in totalitate si se deschide cu numele, pe care il are si astazi, de Hotel Capitol.

Astazi Hotelul Capitol, dupa unele lucrari de modernizare si renovare, ofera un aspect placut si neschimbat al arhitecturii si designului cladirii care amintesc de o societate citadina a vremurilor trecute.

Bibliografie:
  1. Hotel Capitol, "Istorie", https://goo.gl/FvGv2C, (Accesat 05 noiembrie, 2016);
  2. Paraschiv I. si Iliescu T., "De la hanul Serban Voda la Hotel Intercontinental", Editura Sport-Turism, Bucuresti 1979;
  3. Scribd, "Bucurestiul ieri si azi", https://goo.gl/7AGyJJ, publicat de user: catalinpastorel, (2 iulie, 2012);
  4. Wikipedia, "Calea Victoriei", https://goo.gl/yCX7v1, (8 iunie, 2016).

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate