Acasa » Tehnologii » BetonGreutate specifica beton

Greutate specifica beton

 02 Decembrie 2021, 11:31  |   Florin Badea  |   Beton

Greutate specifica beton

Greutatea specifica a betonului se determina in laborator pe epruvete/probe din betonul in cauza. In general betonul are o greutate de 2200 gk/m3, cand vorbim de betonul simplu si 2400 kg/m3, cand vorbim de betonul armat. Pentru a calcula cu exactitate greutatea betonului este necesar sa aplicam anumite formule matematice, asa cum vom vedea in continuare.

Pentru beton, vom calcula greutatea specifica aparenta, care reprezinta raportul dintre greutatea betonului si volumul aparent, incluzand si volumul golurilor interioare ale betonului. In continuare o sa ne raportam atat la betonul proaspat cat si la betonul intarit, deoarece sunt doua stari total diferite ale betonului.

Greutatea specifica aparenta a betonului proaspat

Greutatea specifica aparenta, in aceasta situatie, o notam cu γbp, aceasta reprezinta greutatea unui metru cub de beton proaspat in stare indesata dupa unul din procedeele de compactare.

Determinarea greutatii specifice aparente se face pe epruvetele confectionate pentru incetarea la compresiune (cuburi, cilindri etc.) si se calculeaza cu formula:

in care:

  • G1 este greutatea tiparului (cub) umplut cu beton proaspat, in kgf (kilograme forta);
  • G2 este greutatea tiparului gol, in kgf;
  • V este volumul tiparului, in l (litri).

Greutatea specifica aparenta este un indice important de apreciere a calitatii betonului intrucat de valoarea acestui parametru depind celelalte caracteristici, precum: compactitatea betonului (greutatea specifica absoluta la betoane fiind aproximativ egala indiferent de compozitie, rezulta ca compactitatea este in functie numai de γbp), rezistentele mecanice, permeabilitatea rezistenta la gelivitate, deformabilitatea etc. Aceste consideratii raman valabile numai in cazul unui beton cu structura omogena, care nu prezinta discontinuitati de compactitate.

In functie de valorile γbp betoanele se clasifica conform articolului: Tipuri de beton.

Greutatea specifica aparenta a betonului intarit

Greutatea specifica aparenta a betonului intarit o notam γb si se determina pe epruvete cubice, prismatice sau cilindrice, in prealabil incercarii de rupere la compresiune. Determinarile se pot efectua la aceleasi varste. Pentru a nu falsifica rezultatele, volumul epruvetelor trebuie determinat la fiecare incercare, intrucat apar modificari in timp, datorita fenomenului de contractie. La determinarea greutatii specifice aparente γb se aplica relatia:

in care:

  • G este greutatea epruvetei, in kgf;
  • V este volumul epruvetei, in l.

Volumul se calculeaza in functie de forma geometrica a probei:

- Pentru cuburi si prisme: (Figura 1, a)

V = a b c [cm3],

unde:

  • a = 1/4(a1 + a2 + a3 + a4) [cm];
  • b = 1/4(b1 + b2 + b3 + b4) [cm];
  • c = 1/4(c1 + c2 + c3 + c4) [cm].
Greutate specifica aparenta
Fig. - 1

- Pentru cilindri: (Figura 1, b)

unde:

  • d = 1/6(d1 + d2 + d3 + d4 + d5 + d6);
  • h = 1/4(h1 + h2 + h3 + h4) [cm].

Greutatea specifica aparenta a betonului intarit rezulta prin adunarea greutatilor materialelor care intra in compozitia sa. Deoarece betonul are capacitatea de a ceda sau absorbi apa, greutatea specifica aparenta variaza in timp, in functie de umiditate, de mediul ambiant (U1, U2 - Un (Figura 1, c).

Alte articole

    Autobetoniera

Cat beton intra intr-o cifa?

La transportul betonului, in special pe distante lungi, se utilizeaza […]

Mai mult…

    Gelivitatea betonului

Gelivitatea betonului

Gelivitatea este una dintre cele mai importante caracteristici ale betonului […]

Mai mult…

    Rezistenta betonului in timp

Rezistenta betonului in timp

Viteza de crestere a rezistentei betonului in timp depinde de viteza de […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook