Acasa » Tehnologii » Amenajari interioare › Executare soba de teracota cu 5 fumuri
Executare soba de teracota cu 5 fumuri
04 Septembrie 2021, 19:27 | Rombadconstruct | Amenajari interioare
Acest articol face parte din Cartea cosarului si sobarului.
In planurile de executie a sobelor se indica cu exactitate forma, dimensiunile, sistemul constructiv al sobei, ca si amplasarea sobei in incapere, inclusiv pozitia cosului de fum si racordul sobei la acesta.
![]()
Fig. 1 - Planurile de executie a unei sobe de teracota cu 5 (cinci) fumuri verticale:
- Reprezentari in plan: a - vedere I-I de deasupra; b - sectiune orizontala II-II; c - sectiune orizontala III-III.
- Reprezentari in elevatie: d - vederea fetei laterale; e - vederea fetei frontale.
Sectiuni verticale: f - sectiune verticala A-A, g - sectiune verticala B-B.
Vederi: h - in perspectiva; i - idem, in interior; j - schematica.
Detalii: k - vedere a peretelui sobei; l - sectiune prin peretele sobei; l - placa de teracota; 2 - caramida de 2 cm; 3 - caramida de 4 cm; 4 - mortar de argila; 5 - clema de sarma; 6 - soclu; 7 - cenusar; 8 - focar; 9 - canale de gaze (fumuri); 10 - cupola; 11 - racord la cos.Drept exemplu se dau in figura 1 planurile de executie ale unei sobe de teracota cu 5 (cinci) fumuri. Figura cuprinde desene caracteristice ale sobei cu 5 (cinci) fumuri:
- reprezentari in plan, adica vederi ale sobei privite de sus in jos; de ex. vederea I-I, care reprezinta soba privita de deasupra cupolei, sectiunea orizontala II-II indicind vederea sobei taiata printr-unul din rinduri (randul al 7-lea) si, in sfarsit, sectiunea orizontala III-III indicand o taietura prin focarul sobei;
- reprezentari in elevatie, adica vederi ale fetelor verticale ale sobei (de ex. ale fetelor laterala si frontala);
- sectiuni verticale, adica vederi ale sobei cand este taiata cu plane verticale (de ex. sectiunea A-A reprezentind soba taiata cu un plan paralel cu fata ei frontala si sectiunea verticala B-B, in care se reprezinta soba sectionata cu un plan paralel cu fata ei laterala).
In afara acestor reprezentari, de multe ori se mai dau si unele desene, care permit intelegerea cat mai completa a constructiei sobei - vederi ale sobei, adica reprezentari apropiate de aspectul sobei executate.
In planurile de executie ale constructiilor se indica de asemenea amplasarea sobelor in incaperi.
Exista cazuri in care in planurile de executie ale constructiei se indica numai cosul de fum, nu insa si pozitia sobei; dimensiunile si tipul sobei fiind date in proiectul constructiei, sobarul poate stabili amplasarea sobei tinand seama de pozitia cosului de fum. In figura 2 se dau exemple de amplasare a sobei in raport cu cosul de fum.
![]()
Fig. 2 - Amplasarea sobei in raport cu cosul de fum, avand racordul:
a - la fata laterala a sobei; b - la mijlocul sobei; c - la coltul sobei.Tinand seama de posibilitatea de executie a racordului sobei la cos, sobarul poate stabili pozitia sobei astfel ca racordul la cos sa se execute fie la fetele laterale ale sobei, fie in mijlocul acesteia, fie, in sfarsit, la coltul sobei.
- Hopu V. si Moian Gh., "Cartea sobarului si cosarului", Editura Tehnica, Bucuresti 1988;

Aerul pe care il respiram si locuinta
Aerul pe care il respiram sa fie unul in conditii optime […]
Mai mult…
Cabina de dus cu aburi: sanatate si un mod de viata mai bun
Te-ai saturat de dusul […]
Mai mult…
Mirosuri neplacute in casa
In ciuda unei locuinte care arata exceptional din punct de vedere […]
Mai mult…