Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiDefecte de culoare ale lemnului

Defecte de culoare ale lemnului

 10 Noiembrie 2020, 15:46  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Defectele de culoare ale lemnului se datoreaza actiunii agentilor fizici externi si mai ales a microorganismelor care actioneaza asupra structurii (tesutului) lemnului. In urma actiunii acestor factori se produc o serie de pete colorate, raspandite uniform in materia lemnului, sau pete mari care alcatuiesc zone colorate diferit fata de restul materialului.

Datorita proceselor de hranire a microorganismelor ce actioneaza in structura lemnului, se produc substante organice colorate, care difuzeaza in tesuturile lemnului si le coloreaza. Aceste microorganisme se pot dezvolta in seva sau pe hrana de rezerva a copacului si pe tesuturile vegetale. Microorganismele care se dezvolta pe tesuturi, pe langa colorari, produc si o serie de probleme in ceea ce priveste rezistenta mecanica a materialului lemnos.

Dintre defectele de culoare ale lemnului, cele mai des intalnite sunt: lunura, inima rosie, inima vanata si rascoacerea.

Defecte de culoare ale lemnului

Lunura este o zona de culoare alba ce apare in centrul cilindrului lemnos sau sub forma unei coroane ce cuprinde cateva inele anuale. Acest defect de culoare al lemnului se datoreaza gerurilor puternice, in urma carora lemnul degera, iar dupa degerare materia lemnoasa nu se mai lignifica, ramanand sub forma de alburn.

Lunura lemnului diminueaa caracteristicile mecanice, lemnul capatand o structura moale si capata o predispozitie la putrezire.

Inima rosie - acest defect de culoare al lemnului este produs de actiunea unei ciuperci ce se dezvolta pe hrana de rezerva a arborelui. La fag, inima rosie nu-i afecteaza rezistentele mecanice, dar ii micsoreaza flexibilitatea. La stejar insa, inima rosie da nastere defectului de cadranura, lemnul nemaiputand fi folosit ca material de constructie.

Inima vanata a lemnului - este un dfect specific lemnului de fag. Aceasta problema de culoare este provocata d actiunea unei ciuperci ce se dezvota pe tesuturile lemnoase. Lemnul de fag cu inima vanata se foloseste nimai ca si combustibil pentru incalzirea locuintei sau ca lemn pentru foc in general.

Rascoacerea este un fenomen de putrezire colorata a lemnului. Este intalnita la bustenii doborati si ramasi mai mlt timp in padure sub actiunea umezelii si caldurii. Pe tesuturile acestor busteni se produc ciuperci, care, pe langa alterarea tesuturilr lemnoase, provoaca si colorarea lemnului. Lemnele rascoapte au durabilitatea foarte mica si de aceea nu se folosesc la constructii definitive.

Alte articole

    Punctul de topire al sticlei

Punctul de topire al sticlei

Sticla este un corp amorf obtinut prin intermediul racirii bruste […]

Mai mult…

    Puterea calorica a lemnului

Puterea calorica a lemnului pe specii

De obicei, caldura produsa de dispozitivele de incalzire […]

Mai mult…

    Temperatura de topire a metalelor

Temperatura de topire a metalelor

Metalele sunt materiale solide cu o structura policristalina […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook