Acasa » Tehnologii » IzolatiiDala flotanta. Detaliu si executie

Dala flotanta. Detaliu si executie

 02 Mai 2020, 16:34  |   Rombadconstruct  |   Izolatii

Atunci cand sunt impuse masuri de izolatie fonica a planseului se executa dala flotanta. Aceasta este un element de constructie compus dntr-o dala rigida, executata din mortar sau beton armat sau nearmat, izolata, atat de planseu, cat si fata de pereti printr-un strat de material fono-izolant (vedeti fig.1 ). Acest material fonoizolant are functia de ai permite dalei flotante sa vibreze liber in toate directiile blocand propagarea undelor de soc la celelalte elemente de constructie (pereti, planseu etc.).

detaliu dala flotanta
Fig. 1 - Detaliu dala flotanta

Dala flotanta reprezinta elementul suport si de izolatie fonica, la zgomote de impact, al diferitelor imbracaminti de pardoseala (parchet, mocheta, placi ceramice, mozaic, marmura etc.) si care prin natura lor nu pot asigura izolatie fonica satisfacatoare la zgomotele de impact.

Executia dalei flotante

Dala flotanta se executa din mortar de ciment sau din beton simplu sau armat. Mortarul de ciment se foloseste cand dala se aseaza pe un strat fonoizolant din placi cu tasare uniforma, iar betonul sau betonul armat este utilizat la executarea dalei flotante cand grosimea stratului fonuizolant depaseste 35 cm.

In cazul unor staturi fonoizolante elastice sau al unor solicitari mari, se recomanda armarea dalei cu o plasa sudata cu diametru de 3 mm.

1. Sapa de egalizare. Pentru acoperirea tuturor denivelarilor, precum si a eventualelor conducte existente la suprafata planseului, se executa un strat de egalizare din mortar de ciment.

Stratul de egalizare din mortar de ciment se prepara cu dozajul de 150 kg ciment/m3, cu nisip cu granulatia de 0-3 mm.

La turnatea acestui stat se folosesc fasii de ghidaj de mortar de ciment cu distante intre ele de 1,5-2 m si avand nivelul trasat dupa linia de vagris, la cota pe care trebuie sa o aibe stratul de egalizare.

2. Stratul fonoizolant. Acest strat se executa din materiale cu tasare uniforma care pot fi folosite sub forma de placi din polistiren.

Placile de polistiren se aseaza pe stratul de egalizare pe care se aseaza un strat de protectie mecanica din polietilena cu marginile petrecute pe minim 10 cm. stratul de polietilena se ridica si pe fasiile de material fonoizolant montate pe elementele verticale. placile de polistiren se aseaza alaturat cu rosturi sat mai apropiate.

3. Dala flotanta. Dala se executa doar dupa ce lucarile de izolatie au fost terminate, precum si alte lucrari ca instalatiile sanitare, electrice, de incalzire etc., dupa efectuarea probelor acestora si dupa ce tencuielile interioare au fost terminate.

Pe lungimea peretilor incaperii si in jurul elementelor de constructie care trec prin planseu (conducte), se monteaza fasii din material fonoizolant. Inaltimea acestor fasii va fi egala cu distanta dintre planseu si fata superioara a imbracamintii.

Fasiile ce inconjoara elementele ce strapung planseul trebuie sa fie asezate pana la nivelul suprafetei dalei. grosimea acestor fasii trebuie sa fie de cca. 10 cm.

Dala flotanta este executata din beton cu dozajul de 350-400 kg/m3 ciment si cu agregate cu granulatia 0-7 mm. Cand sunt executate dale flotante cu grosimea mai mare de 35 cm se foloseste betonul cu dozar asemanator dar agregatele cu granulatia de pana la 15 mm. Consistenta betonului va fi plastica

Dala armata se executa prin utilizarea ca armatura metalica o plasa sudata de 3 mm diametru. Cand este turnat betonul pentru executarea dalei flotante se are in vedere ca, odata cu vibrarea betonului cu ajutorul unui mai de mana, prin ridicarea plasei sa se asigure sub plasa un strat de beton de cca. 1 cm grosime.

Inainte ca dala sa fie turnata se executa rupere de nivel pentru fata superioara a acesteia, alcatuite din puncte si fasii, la 1 m distanta, ce vor servi ca ghidaje pentru dreptarul de nivelare. nivelul superior al dalei este stabilit de linia de vagris.

Dupa 7 zile de la turnare, dala de beton se mentine umeda prin stropire cu apa. pentru evitarea deteriorarii dalei se interzice accesul in incapere pana la executarea placarii podelei.

Alte articole

    Hidroizolatia casei cu aditivi

Hidroizolatia casei cu aditivi pentru mortar

Inca de la inceputul constructiei unei case este […]

Mai mult…

    Izolatie interioara

Izolatie interioara cu Rigips Rigitherm®

Rigitherm este o tehnologie pusa pe piata de compania […]

Mai mult…

    Termoizolatie din canepa

Termoizolatie din canepa. Avantaje

Canepa a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri pentru […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook