• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Amenajari interioareCum scapi de mucegai

Cum scapi de mucegai

06 August 2016, 06:42  |  Florin Badea  |  Amenajari interioare
Mucegai pe pereti

Ce este mucegaiul?

Mucegaiul este o ciuperca saprofita sau parazita extrem de mica, a carei structura poate fi observata doar cu ajutorul microscopului. Aceste ciuperci microscopice se prezinta ca niste filamente si se inmultesc prin spori. Sporii de mucegai sunt purtati de curentii de aer peste tot prin atmosfera pana gasesc mediul propice pentru a se dezvolta, in special mediul umed. Exista mii de specii de mucegai ce cresc peste tot in natura, insa sunt vizibile cu ochiul liber doar atunci cand formeaza o colonie de mucegai. O colonie este creata dintr-o singura specie ce se dezvolta dintr-o retea de hife numita miceliu (un fel de radacina primitiva). In locuinte mucegaiurile apar datorita umezelii crescute de peste 80%, pe mancaruri, fructe, iar cand apare pe perete o astfel de colonie o numim igrasie.

Cauzele aparitiei mucegaiului

Pentru ca umiditatea dintr-o incapere este factorul fundamental in formarea coloniilor de mucegai, aceasta trebuie controlata pastrand-o in permanenta in conditii normale, cuprinsa intre 50 - 70%. Pentru mentinerea umiditatii incaperii intre aceste valori este necesar ca incaperea sa fie ventilata corespunzator. Cea mai simpla ventilatie se face prin deschiderea ferestrelor zilnic, mai putin in zilele ploioase cand umiditatea atmosferica atinge valori foarte ridicate.

Pe langa o umiditate mare a aerului din incapere, aparitia mucegaiului mai poate avea cauza unele probleme tehnice ale cladirii, cum ar fi un acoperis ce prezinta gauri sau a fost executat defectuos, o izolatie necorespunzatoare, executarea peretilor din materiale neadecvate. Alte cauze in aparitia mucegaiului mai sunt precum: tamplaria termoizolanta - aceste sisteme de tamplarie, daca nu sunt deschise regulat, nu permit aproape de loc transferul de aer din exterior catre interior, astfel nepermitand ventilatia incaperii si o astfel de cauza duce la aparitia mucegaiului; umiditatea produsa de la bucatarie sau baie - alta cauza a aparitiei coloniilor de mucegai; o incalzire insuficienta a incaperilor in anotimpurile reci - o temperatura de sub 20℃ prezinta riscul aparitiei mucegaiului.

Cum scapi de mucegai

Daca mucegaiul este aparut deja combaterea acestuia trebuie sa inceapa cu inlaturarea cauzei aparitiei acestuia, altfel reaparitia acestuia nu o sa intarzie. Dupa ce am descoperit si inlaturat aceasta cauza, urmeaza inlaturarea mucegaiului. Aceasta inlaturare poate fi efectuata cu o serie de substante chimice din comert, dar cea mai la indemana metoda este folosirea otetului in amestec cu apa. Aceasta nu doar ca inlatura mucegaiul si distruge sporii acestuia, ci este si un foarte bun dezifectant omorand un numar foarte mare de bacterii. Aceasta solutie previne si reaparitia mucegaiului in acel loc pe o perioada foarte lunga de timp chiar daca umiditatea este crescuta. Dupa ce zona a fost pulverizata sau stearsa cu solutie de apa si otet, aceasta se lasa cateva ore sa actioneze preparatul, dupa care se curata cu o perie, burete sau carpa umeda.

O alta solutie lafel de la indemana este bicarbonatul de sodiu (praful de copt) care in amestec cu apa devine o solutie lafel de utila in inlaturarea mucegaiului de pe pereti.

Cum prevenim mucegaiul

Daca am gasit solutia cum scapi de mucegai acum sa vorbim cum prevenim aparitia mucegaiului, pentru ca este mult mai usor sa previ ceva decat sa combati. Pentru aceasta avem cateva sfaturi de prevenire a acestuia.

Dupa cum scriam mai inainte, umiditatea este cauza principala a aparitiei igrasiei, astfel pentru a reduce umiditatea este necesara o ventilatie a incaperilor prin deschiderea ferestrelor. Ferestrele trebuiesc deschise complet, nu intredeschise sau basculate, de preferat in jur de 10 minute pe zi. Este recomandat sa se deschida odata cu ferestrele si usile la toata locuinta, astfel se produce un curent de aer si locuinta este perfect ventilata.

O alta solutie in reducerea umiditatii unei locuinte sunt dezumidificatoarele, acestea absorb excesul de umiditate din aer reducand aceasta la valori normale.

Acestea spuse mai inainte reprezinta cele mai importante masuri de prevenire, insa exista si altele, mai marunte, casa zic asa, cum ar fi:

  • deschiderea ferestrei la baie dupa fiecare dus;
  • incalzirea incaperilor in timpul anotimpului rece cu o temperatura de peste 20℃;
  • folosirea unor hote in bucatarie de o mai buna calitate;
  • stergerea faiantei si a gresiei din baie cu solutii dezinfectante dupa care cu o carpa uscata;
  • renuntatrea la covorasele din baie care in timp creaza conditii de dezvoltare a mucegaiului prin retinerea apei in ele.

Afectiunile organismului cauzate de mucegai

Problema aparitiei mucegaiului nu este doar de natura estetica, acesta constituie un pericol nu doar la adresa designului interioar ci, mult mai grav, la adresa organismului. Mucegaiurile provoaca tot felul de afectiuni la nivelul organismului, cum ar fi: dureri de cap, alergii, unele afectiuni respiratorii (astm), iritatii, sinuzita fungica, probleme articulare si musculare etc. Toate acestea sunt cauze reale si dovedite oferite de sporii de mucegai sau de microtoxinele pe care unele specii de mucegai le produc.

Alte articole


Placare gips-carton - avantaje si dezavantaje
(04 August 2016, 18:27)

Amenajare casa scarii
(02 Iulie 2016, 14:56)

Mobila din lemn vs. mobila din PAL
(30 August 2016, 14:10)

Design interior japonez
(09 August 2016, 21:48)

Tehnologia zugravelilor
(11 Ianuarie 2015, 12:23)

Categorii


Amenajari interioare

Arhitectura si design interior

Mobilier interior

Lucrari de finisaj

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate