Acasa » Tehnologii » Materiale de constructii › Conductivitatea termica a materialelor
Conductivitatea termica a materialelor
02 Iulie 2023, 19:57 | Rombadconstruct | Materiale de constructii
Conductivitatea termica a materialelor este foarte important de cunoscut pentru calculul termotehnic al peretilor constructiilor, planseelor etc. O conditie indispensabila pentru propagarea caldurii este inegalitatea temperaturilor in diferite puncte ale unui corp sau spatiu dat.
Ca indice al conductibilitati termice a materialelor serveste conductivitatea termica (λ).
Intensitatea fluxului de caldura dQ (figura 1) care se transmite intr-un material prin conductie termica, ca urmare a diferentei de temperatura dintre diversele puncte ale unui corp, se determina cu relatia empirica a lui Fourier. Conform legii lui Fourier, cantitatea elementara de caldura dQ care trece dintr-un element de suprafata izoterma dF in intervalul de timp dτ este proportionala cu gradientul de temperatura dt/dn, cu marimea suprafetei dF si cu timpul dτ, adica:

Gradientul de temperatura reprezinta limita raportului intre diferenta de temperatura dt a doua suprafete care se gasesc la o distanta egala cu dn.
Semnul minus "-" din partea dreapta a ecuatiei de mai sus arata ca variatia fluxului de caldura se produce in sensul miscarii temperaturii. Sensul fizic si dimensiunea conductivitatii termice λ reprezinta din ecuatia de mai sus,
Definitie: Conductivitatea termica a materialelor se defineste prin cantitatea de caldura care trece datorita conductibilitatii termice printr-o suprafata de 1 m2 in timp de 1 ora, diferenta de temperatura fiind de 1°C, pentru 1 m lungime a normalei la suprafata izoterma.
Conductivitatea termica a materialelor depinde de compozitie, structura, porozitate, gradient de temperatura etc.
Necrasov a stabilit o relatie matematica de legatura intre aceste doua caracteristici (figura 2).

Formula matematica de la figura 2 este orientativa deoarece nu ia in consideratie particularitatile de structura ale unui material. Acestea au urmatoarea influenta:
- La materialele fibroase caldura se transmite mai bine de-a lungul fibrelor (λL) decat transversal pe fibre (λt). De exemplu la lemnul de pin λL = 0,3 kcal/m · °C · h, iar λt = 0,15 kcal/m · °C · h.
- La materialele cu γa egale, dar care poseda pori fini sau inchisi, caldura se transmite mai lent decat pentru aceleasi materiale la care porii sunt de dimensiuni mai mari sau deschisi.
oeficientul λ depinde si de temperatura, deoarece energia cinetica a moleculelor creste cu marimea temperaturii. Variatia coeficientului λ cu temperatura pana la 100°C se poate exprima cu aproximatie prin relatia:
in care:
- λ0, λt sunt conductivitatile la temperatura t0, respectiv la temperatura t;
- t - temperatura, in °C.
Peste 100°C variatia lui λ in functie de temperatura se determina experimental.
Umiditatea materialului influenteaza pozitiv conductivitatea termica a materialelor deoarece apa este mai buna conducatoare de caldura decat aerul (λ = 0,5 kcal/m · °C · h pentru apa si λ = 0,02 kcal/m · °C · h pentru aer).
Din aceste considerente, determinarea coeficientului λ trebuie efectuata in conditii standard. Transmiterea caldurii prin radiatie si convectie este tratata la articolul Propagarea caldurii.

Rezistenta lemnului pe specii
Rezistenta lemnului, caracteristica fiecarei specii, este masurata […]
Mai mult…
Dimensiuni placa OSB
Placile OSB sau placi de furnire orientate (EN: oriented […]
Mai mult…
Simbolizarea otelurilor
Simbolizarea otelurilor se face in conformitate cu standardul SR EN 10027-1/2006 […]
Mai mult…