Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiCitire plan constructii - inscriptiile de pe desene

Citire plan constructii - inscriptiile de pe desene

 10 Februarie 2020, 20:40  |   Rombadconstruct  |   Lucrari de constructii

Inscriptiile de pe desene sunt: cotele in plan, cotele de nivel, indicatii de detaliu, legende, note, tabele diverse, indicatorul plansei.

Citirea cotelor in plan

Prin cotarea unui desen de constructii se intelege inscrierea in acel desen a dimensiunilor partiale si totale necesare pentru determinarea precisa si clara a tuturor elementelor constructiei.

Prin dimensiuni se intelege: lungimi, latimi, grosimi, adancimi.

Elementele cotarii sunt: (Figura 1, a)
Cota a: aceasta cota reprezinta valoarea numerica a dimensiunii luata in consideratie
Linia de cota b: pe aceasta se inscrie cota respectiva
Liniile ajutatoare c: acestea marcheaza limitele portiunii cotate. Pentru desen de constructie cotele se reprezinta de obicei in centimetri, daca dimensiunea este sub 1 m, si respectiv in metri cu doua zecimale, in situatia in care dimensiunea este peste un metru.

La desenele de detaliu, cotele se inscriu in milimetri. Tot in milimetri se inscriu si cotele la desenele de confectii metalice si de prefabricate de beton armat.

Pe aceeasi plansa se poate folosi numai o singura unitate de masura, fie centimetrul, fie milimetrul.

Citire plan constructii

Unghiuri si pante

Marimea unghiului lor este redata pe desen cu ajutorul unui arc de cerc. In sectiuni verticale, pantele se indica cu sageti deasupra carora se scrie panta in procente ca in figura 1,b. In plan se foloseste o sageata indreptata in sensul de coborare, pe care se scrie p = ... (panta in procente) ca in figura 1, b, c.

In unele cazuri inclinarea unor trepte de pe desen se indica cu ajutorul unui triunghi (Figura 1, d). Aceasta indicatie se citeste astfel: inclinarea dreptei d1 fata de dreapta d2 este 1/3 (unu la trei), ceea ce inseamna ca inclinarea pantei creste cu 1 m pe verticala la fiecare 3 m pe orizontala.

Cota de nivel

Cotele de nivel se indica in metri, cu doua zecimale, chiar daca acestea sunt 0. Cota de reper se indica prin ± 0,00; cotele de deasupra cote reper sunt precedate de Semnul plus (+), iar cotele de sub acest nivel sunt precedate de semnul minus (-).

Drept nivel de reper se ia nivelul pardoselii finite de la parterul corpului principal al cladirii.

In desenele care reprezinta sectiuni, cota se indica cu un triunghi al carui varf este situat chiar pe elementul al carui nivel il arata. Deasupra triunghiului se scrie cota in metri cu doua zecimale, iar in fata cote se afla, dupa caz, semnul + sau - (Figura 2, a).

Pe planuri cotele se scriu in dreptunghi.

Indicarea cotelor de nivel

Pentru unele elemente de constructie, cota nu se da fata de nivelul reper, Ci fata de pardoseala incaperii in care se gasesc aceste elemente. In asemenea cazuri, inaltimea se noteaza pe planse cu h = ... asa cum se vede in figura 2, b, unde este desenata o parte dintr-un perete in care se afla un gol patrat cu latura de 25 cm. Latura de Jos al golului se gaseste la 1,20 m deasupra pardoselii. Cand se Indica inaltimea unui parapet, notatia acesteia se face cu Hp = ... ( inaltimea parapetului in centimetri).

La scari, dimensiunile treptelor se inscriu pe linia pasului si anume latimea deasupra, iar inaltimea dedesubt. Treptele vor fi numerotate de la parter la palier sau in continuare. Latimea protestului va fi cotata pana la linia contratreptei.

Pe palierele rampelor si scarilor se vor indica obligatoriu cotele de nivel respective (Figura 2, c).

Inaltimea la care se incepe golul unei fereste in casa scarii se noteaza cu P = ... fata de cota palierului respectiv.

Indicatii de detaliu

Axele de trasare ale constructiei se marcheaza cu cifre arabe si litere majuscule, inscrise in patrate. Se marcheaza cu cifre axele transversale sau radiale ale constructiei si cu litere axele longitudinale sau circulare (Figura 3, a).

Indicatii de detaliu

Dimensiunile stalpilor se coteaza ca in figura 3, b, pozitia lor se va indica dupa necesitatile impuse de constructie, fie prin distanta intre axele lor, fie prin distanta intre fetele lor.

La repetarea unui sir de elemente identice sau echidistante se poate inlocui sirul de cote partiale cu o cota totala intre axele sau fetele elementelor marginale. Aceasta cota este scrisa sub forma unui produs intre numarul distantelor egal si dimensiunea care se repeta. La capatul sirului se coteaza unul sau doua elemente, precum si dimensiunea care se repeta (Figura 3, c).

Alte inscriptii de pe planse

Exista anumite parti ale desenului, care pentru a putea fi bine intelese trebuie desenate mai mari decat restul plansei. Acest desen se face de obicei pe alta plansa si se numeste desen de detaliu.

Pentru a se intelege corect desenele, acestea mai cuprind, in afara de coate, si anumite notatii in cuvinte. Unele din aceste notatii se gasesc in apropierea desenului si o sageata indica la ce element din desen se refera. In figura 3, d este desenat un zid de caramida cu samburi de beton, unde sunt indicate cu sageti materialele prevazute.

Bibliografie
  1. Davidescu I. si Rosoga C. "Cartea Zidarului", Editura Tehnica, Bucuresti;
Alte articole

    Armarea grinzilor

Armarea grinzilor

Grinzile sunt componentele […]

Mai mult…

    Otel beton

Greutate specifica otel beton in funtie de diametru

Greutatea specifica a otelului beton […]

Mai mult…

    Otelul beton BST

Otelul beton BST

Otelul beton BST este o marca de otel beton relativ noua in tara noastra […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook