Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructii › Chertare capriori. Executie
Chertare capriori. Executie
21 Noiembrie 2021, 13:54 | Rombadconstruct | Lucrari de constructii

Chertarea capriorilor este o operatiune care se aplica in dulgherie. Aceasta operatiune consta in aplicarea uneia sau mai multor tesituri in corpul lemnos al capriorilor acoperisului in vederea obtinerii unei legaturi mai solide cu alte elemente de sarpanta (coama, cosoroaba etc.).
Chertarea capriorilor se executa de dulgher prin taierea manuala cu fierastraul de mana sau folosind unelte electrice a unor parti din caprior in urma unor masuratori precise. Masuratorile se fac in vederea obtinerii unor chertari de calitate si pentru a asigura o fixare optima a capriorilor cu celelalte elemente de sarpanta.
Principalele elemente de sarpanta pe care se fixeaza capriorii sunt penele. Un acoperis tip sarpanta din lemn are de obicei minim doua pene, pana de strasina denumita cosoroaba (Figura 1.2.) si pana de creasta denumita de multe ori coama (Figura 1.3.). Mai multe detalii despre componentele unui acoperis tip sarpanta din lemn gasiti in articolul: Sarpante din lemn.
Pentru chertarea capriorilor trebuie sa avem la indemana urmatoarele scule si unelte:
- ruleta (metru);
- creion;
- fierastrau circular si fierastrau manual (sau doar fierastrau manual);
- vinclu;
- echer de dulgherie.
Foarte important! Pentru a incepe chertarea capriorilor trebuie sa cunoastem unghiul de inclinatie al acoperisului. Daca nu il stim il aflam foarte simplu cu ajutorul echerului de dulgherie si un boloboc (nivele cu bula). Pentru aceasta accesati articolul: Masurare panta acoperis cu echerul de dulgherie.
Executie chertare capriori
Pentru a executa o chertare de calitate trebuie sa urmam cativa pasi simpli:
Pasul 1 - Marcarea pe caprior a zonei de asezare pe pana.
Pentru aceasta, se pune capriorul pe pozitie, tinandu-se cont de strasina, si se traseaza pe suprafata capriorului cu creionul fix in locul in care muchia cosoroabei si a coamei atinge capriorul (ca in Figura 1).

1 - caprior; 2 - pana de strasina (cosoroaba); 3 - pana de creasta (coama); 4 - unghiul acoperisului; 5 - pop; 6 - centura din beton armat; 7 - zid exterior.
Pasul 2 - Marcarea unghiului de inclinatie al acoperisului cu ajutorul echerului de dulgherie
Pentru aceasta, se coboara capriorul intr-o pozitie de siguranta in plan orizontal, se aseaza echerul ca in Figura 2;

se cauta unghiul acoperisului pe cadranul echerului (in situatia noastra 25°) si se pozitioneaza acesta astfel incat varful sa fie fixat la marcaj, iar indicatorul unghiului pantei acoperisului sa fie la muchia capriorului (ca in Figura 3); se traseaza cu creionul.

Pasul 3 - Trasarea dimensiunii chertarii
Se traseaza dimensiunea chertarii pe suprafata capriorului incepand de la marcajul initial (Figura 4). In situatia noastra 7 cm. *Aceasta dimensiune reprezinta suprafata de contact a capriorului cu pana.

Pasul 4 - Trasarea finala
Aceast pas se executa cu ajutorul unui vinclu. Se pozitioneaza vinclul cu o latura catre linia unghiului marcat la pasul 2 si se plimba paralel pe suprafata capriorului pana cand cealalta latura ajunge in dreptul marcajului de la pasul 3; se traseaza cu creionul.

Pasul 5 - Realizarea chertarii propriuzise
Pentru realizarea chertarii propiuzise a capriorului, se executa o taiere cu ajutorul fierastraului pe marcajele executate anterior.


Pasul 6 - Punerea pe pozitie a capriorului
Ultimul pas consta in pozitionarea capriorului chertat in cadrul sarpantei acoperisului si montarea acestuia in cuie.


Ce este un atic?
Aticul este un element de constructie al acoperisului casei/cladirii […]
Mai mult…
Calculul tasarii terenului de fundare
Determinarea valorii tasarii probabile a fundatiei se […]
Mai mult…
Ce este rindeluirea?
Rindeluirea lemnului este o operatiune aplicata in dulgherie si tamplarie in […]
Mai mult…