• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » BetonCe este torcretarea?

Ce este torcretarea?

28 Mai 2018, 14:34  |  Rombadconstruct  |  Beton
Torcretare

Torcretarea este un procedeu tehnologic de punere in opera a mortarului (tencuiala) si a betonului prin aplicarea acestora pe anumite suprafete. Aplicatrea acestor materiale prin procedeul de torcretare se face prin expulzarea dintr-un aparat cu ajutorul aerului comprimat.

Termenul de torcretare se aplica mortarului uscat, cu granulatie sub 3 mm diametru, ce se amesteca cu apa in momentul iesirii din conducta de transport. Mai tarziu, cand tehnologia utilajelor a evoluat, s-a trecut la utilizarea betonului cu granulatie de peste 30 mm, respectiv la amestecuri umede, iar procesul a devenit asemanator cu cel al transportului de beton pe conducte.

Procedeul de aplicare al betoanelor si mortarelor prin torcretare a fost inventat in S.U.A. (Statele Unite ale Americii), la inceputul secolului XX, iar masina de torcretat a aparut in anul 1950.

Instalatia de torcretare cu materiale uscate

Instalatia de torcretare beton sau mortar are in alcatuire un ansamblu de elemente care prin intermediul lor materialul este aplicat pe diferite suprafete. Instalatia de torcretare este alcatuita dintr-un compresor de aer, rezervor tampon de aer comprimat, aparat de torcretat si un rezervor de apa.

Schema instalatiei de torcretare
Schema instalatiei de torcretare
a - compresor; b - rezervor de aer comprimat; c - rezervor de apa;
d - aparat de torcretat; e - disc alimentator.
( + mariti imaginea )

Aparatul de torcretat

Aparatul de torcretat este elementul principal al instalatiei de torcretare, acesta este alcatuit, in principal din doua camere de presiune: o camera de alimentare (1) si o camera de lucru (2). Din aceste camere aflate sub presiune, mortarul uscat este fortat, sub presiunea aerului comprimat, sa intre pe o conducta flexibila (furtun) (3) pana ce ajunge la o duza[ 1 ] speciala (4) care este alimentata, in acelasi timp, cu apa trimisa tot sub presiunea aerului comprimat printr-o alta conducta flexibila (5).

Amestecul uscat si bine malaxat este introdus in camera de alimentare (1) dupa care ajunge in camera de lucru (2), in timp ce capetele (6) si (7), in forma de clopot sunt deschise. Se inchide apoi capacul (7) si se introduce aer comprimat in camera de lucru (2). Pe fundul camerei de lucru se afla un disc rotativ (8) compartimentat, actionat de un motor cu aer comprimat. Mortarul uscat din compartimente este suflat la trecerea prin fata unui ventil[ 2 ] (9) si antrenat pe conducta flexibila (furtun) (3) pana la duza (4) unde este amestecat in proportia dorita, cu apa. Prin reglarea rotatiei discului alimentator si a robinetului de admisie a apei, se poate regla debitul de material transportat si cantitatea de apa de amestec.

In timp ce se goleste camera de lucru (2), se alimenteaza cu alta sarja de material camera de alimentare (1), se inchide capacul (6), se ridica presiunea, astfel incat prin deschiderea capacului (7) pentru alimentarea camerei de lucru (2), sa nu se intrerupa functionarea acesteia.

Productivitatea tehnica a unei instalatii de torcretare este de 0,8-1,5 m3/h la presiuni de 2,0-3,5 daN/cm2[ 3 ] si la un consum de aer comprimat de 3,0-4,5 m3/min.

Caracteristicile amestecului de mortar sau beton folosit pentru torcretare

Materialul uscat folosit pentru torcretare are o importanta majora in acest procedeu, atat in ceea ce priveste calitatea, cat si economicitatea lucrarilor.

Umiditatea amestecului trebuie sa previna formarea de cocoloase. O umiditate prea scazuta duce la marirea pierderilor de material, in timp ce o umiditate prea mare are drept efect blocarea amestecului in aparat, respectiv aderarea lui la peretii aparatului sau conductei flexibile. Prin urmare, materialul folosit in cazul procedeului numit "amestec uscat", trebuie sa aiba o umiditate de circa 5%. Omogenitatea se asigura prin malaxarea prealabila timp de 2-3 minute a amestecului uscat. Nu este recomandata amestecarea manuala.

Aplicarea torcretului

Aplicarea torcretului consta in proiectarea lui sub presiune, perpendiculat pe suprafata de betonat sau tencuit, de la o distanta de 0,60-1,20 m. La inceput, granulele de material ricoseaza partial, insa, imediat ce se formeaza in strat subtire de mortar de ciment, sunt inglobate si granulele din ce in ce mai mari.

Dupa ce a fost aplicat un prim strat de 2-4 cm, acesta se lasa sa-si mareasca consistenta si apoi se aplica succesiv straturile urmatoare. Presiunea la duza trebuie sa fie de 3,5-4,0 daN/cm2 la straturile de finisare.

Caracteristicile betonului aplicat prin torcretare

Caracteristicile betoanelor aplicate prin torcretare sunt superioare fata de cele puse in opera prin turnare. Un beton torcretat, realizat cu aceeasi compozitie, are rezistente similare la compresiune, dar superioare la intindere. Compactitatea sporita a betonului aplicat prin torcretare determina folosirea lui ca strat impermeabil sau de protectie.

Punerea in opera a betonului torcretat cu rapoarte apa/ciment mai scazute decat ale betonului turnat, conduce si la sporirea rezistentelor la compresiune sau la reducerea dozelor de ciment.

Domeniul de folosire al procedeului de torcretare

Procedeul de torcretare este foarte variat, acesta se poate aplica atat pe cofraj, executat pe o singura fata a elementului, cat si pe elemente de constructie gata realizate. In ambele cazuri, dupa ce s-a montat in prealabil armatura.

Procedeul de torcretare se foloseste la realizarea de panze subtiri din beton armat, la turnarea de elemente subtiri, cu inclinatie mare anterior.

Aplicarea torcretului pe elemente de constructie gata realizate se foloseste tencuirea peretilor, pentru protejarea armaturilor infasurate sub tensiune, pe rezervoarele sau tuburile utilizate la aductiuni de apa sau la monolitizarea elementelor prefabricate. Se foloseste, de asemenea, la repararea defectiunilor survenite la structurile de rezistenta, ca urmare a executiei necorespunzatoare.

Cand torcretul se aplica pe elementele de constructie gata realizate, pentru a se asigura o buna aderenta, este necesar ca stratul de baza sa fie curat si rezistent.

Note

  1. [] duza = piesa, relativ cilindrica, aplicata in zona terminala a unui tub prin care curg fluide cu rol de a regla presiunea sau viteza de evacuare a fluidelor;
  2. [] ventil = piesa cu rol de inchidere a unei supape;
  3. [] daN = Newtonul este unitatea de masura pentru forta si se noteaza N, iar daN este un multiplu al newtonului; 1 daN = 10 N.

Alte articole


Factori care influenteaza umflarea betonului
(28 Aprilie 2018, 16:01)

Vibrarea betonului
(23 Februarie 2016, 15:28)

Ce inseamna segregarea betonului?
(01 Mai 2018, 18:03)

Reteta beton
(17 Februarie 2016, 23:02)

Punerea in opera a betonului
(28 Martie 2016, 14:55)

Categorii


Beton

Materiale de constructii

Amenajari exterioare

Tipuri de case

Alte categorii

Comentati cu profilul de Facebook

inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate