Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiCe este rindeluirea?

Ce este rindeluirea?

 06 Septembrie 2021, 20:48  |   Rombadconstruct  |   Lucrari de constructii

Rindeluirea lemnului
Fig. 1 - Rindeluirea lemnului

Rindeluirea lemnului este o operatiune aplicata in dulgherie si tamplarie in procesul de prelucrare a lemnului. Aceasta operatie se executa cu ajutorul rindelelor de diferite tipuri.

Rindeaua (Figura 2) este o unealta actionata manual sau electric cu ajutorul careia se pot executa operatiuni de cioplire sau netezire a suprafetelor lemnului.

Rindeaua manuala este alcatuita din urmatoarele parti componente:

  • corpul rindelei (1) - confectionat din lemn, care sustine cutitul (2), montat cu ajutorul unei pene (3) de lemn; cutitul are taisul numai pe o parte, iar uneori este prevazut cu un contrafier (4), care are scopul de a indeparta aschiile;
  • talpa (5) - adica partea inferioara a corpului, care aluneca pe piesele ce se rindeluiesc;
  • lumina (6) - care este scobitura prevazuta in corp pentru iesirea talasului; pe o fata a luminii este montat cutitul, care strabate talpa printr-o deschizatura numita gura (7);
  • calcaiul (8) - este partea din spate a corpului si este prevazut cu un umar (9) de lemn pentru sprijinul cutitului si cu un buton (10) pentru lovirea cu ciocanul;
  • cornul (manerul) (11) - este montat in partea din fata a rindelei, servind la apucarea ei in timpul lucrului.
Rindea
Fig. 2 - Rindea
1 - corpul rindelei; 2 - cutitul; 3 - pana; 4 - contrafierul; 5 - talpa; 6 - lumina; 7 - gura; 8 - calcaiul; 9 - umarul; 10 - bulonul; 11 - cornul (manerul).

La lucrarile de dulgherie este necesar de multe ori sa se faca indreptarea pieselor de lemn, aducerea lor la dimensiunile necesare sau netezirea lor (de exemplu, la dusumele, la cofraje etc.). Aceste operatii se realizeaza prin rindeluire. Rindeluirea se executa cu diferite tipuri de rindele astfel:

Prima operatie este netezirea din gros, care se executa cu rindeaua cioplitor (cioplitorul). Aceasta rindea are corpul ingust si cutitul cu tais convex.

Dupa aceea se executa curatirea (fatuirea), cu rindeaua fatuitor, al carei corp este mai lat, iar taisul cutitului este drept. Cu rindeaua fatuitor se rindeluiesc si piesele taiate cu fierastraul, care nu au denivelari mari.

Ultima operatie este finusarea suprafetei, care se executa cu rindeaua pentru cutit dublu. Cutitul acestei rindele este prevazut cu contrafier (v. fig. 2), pentru indepartarea aschiilor. Tot cu aceasta rindea se executa rindeluirea pieselor de lemn ce trebuie indreptate.

La piesele de lungimi mari, fatuirea si finisarea se executa cu geluitorul (gealaul), care are corpul lung si cutitul simplu sau cu contrafier.

Piesele care se rindeluiesc se curata si se aseaza pe banc. Rindeaua se tine cu mana dreapta asezata pe partea de deasupra calcaiului si cu mana stanga apucand usor cornul (v. fig. 1). Rindeluirea se executa deplasand rindeaua inainte, paralel cu muchia piesei.

Se recomanda a se executa rindeluirea in sensul fibrelor, iar nu contra lor, pentru ca in acest caz nu se obtine o suprafata neteda (v. fig. 3). De asemenea, in timpul lucrului se apasa pe rindea in partea dinspre mijlocul piesei, iar nu in aceea dinspre capete.

Executarea rindeluirii
Fig. 3 - Executarea rindeluirii
a - in sensul fibrelor; b - contra fibrelor (gresit).

Piesa rindeluita se controleaza fie prin vizare directa, rinicand-o la inaltimea ochiului, fie cu ajutorul riglei asezate pe fata rindeluita.

Intretinerea rindelei. In timpul lucrului, se controleaza cutitul rindelei, care trebuie sa fie corect montat si bine ascutit.

In vederea ascutirii, cutitul se demonteaza prin lovituri usoare cu ciocanul de lemn aplicate in spatele rindelei.

Intai se face ascutirea bruta a cututului, fixandu-l la piatra tocilei cu un dispozitiv special. Netezirea si finisarea taisului se executa pe piatra de gresie si piatra fina.

Montarea cutitului se incepe introducandu-l cu mana dreapta in corpul rindelei (v. fig. 4, a). Apoi, sustinand cutitul si pana cu mana stanga, se aplica lovituri cu ciocanul de lemn in partea din fata a corpului rindelei (v. fig. 4, b). Scoaterea cutitului la gura talpii se face aplicand in cutit lovituri de jos in sus, cu ciocanul metalic (v. fig. 4,c). Pentru fixarea cutitului, se aplica in pana lovituri de sus in jos cu ciocanul (v. fig. 4, d). Dupa verificarea cutitului prin vizare (v. fig. 4, e), se rectifica pozitia acestuia cu lovituri usoare de ciocan. Cutitul trebuie sa iasa de la fata talpii rindelei cu maxim 0,2-0,5 mm, muchia taisului ramanand paralela cu aceasta fata.

Montarea cutitului rindelei
Fig. 4 - Montarea cutitului rindelei
a - montarea cutitului; b - aplicarea loviturilor cu ciocanul de lemn; c - scoaterea cutitului la gura; d - fixarea cutitului; e- verificarea pozitiei cutitului prin vizare.

Pentru a se realiza o rindeluire fina, trebuie ca iesitura cutitului de la fata talpii sa fie cat mai mica. Cand aceasta iesitura este mare, suprafata rindeluita are adancituri.

Rindeaua se pastreaza in locuri uscare, iar talpa se unge periodic cu ulei de in.

Alte articole

    Plansee din beton

3 tipuri de plansee din beton

Solutionarea planseelor la lucrarile de constructii este determinata […]

Mai mult…

    Armare cuzinet

Armare cuzinet pentru fundatie

Principalele date si caracteristici legate de armare cuzinet […]

Mai mult…

    Cadru de beton armat

Alcatuirea structurilor din cadre de beton armat

La constructiile de beton armat se intalneste foarte adesea ca […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook