CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogCastelul Peles

Castelul Peles

09 Ianuarie 2016, 17:26   |  Florin Badea  |  Comentarii
Castele si cetati, Cladiri, Constructii din Romania,
Castelul Peles
Castelul Peles din Sinaia

Una din cele mai mari atractii turistice ale Romaniei, a treia ca popularitate dupa Casa Poporului si Castelul Bran. Castelul Peles a fost construit in timpul celei mai longevive domnii a statelor romanesti, si anume domnia regelui Carol I al Romaniei. La dorinta sa de a construi un castel in zona localitatii Sinaia, a vandut o mosie in Germania si a cumparat, cu bani proprii, o suprafata de teren de 1000 de pogoane. Pe atunci Sinaia era un mic sat ce se numea Podul Neagului, o zona preferata de rege pentru fumusetea locului.

Carol I
Regele Carol I - domnitor, apoi rege al Romaniei intre anii 1866 - 1914

Castelul Peles a fost construit intre anii 1873 - 1914, proiectat de arhitectii Carol Benesch, Johannes Schultz si Karel Liman. Pentru decorarea constructiei s-au ocupat celebrii decoratori J.D.Heymann din Hamburg, Bernhard Ludwig din Viena si August Bembe din Mainz.

Lucrarea de constructie nefiind atat de simpla, constructorii intampinand o serie de probleme, datorita locului foarte dificil. In ciuda conditiilor neprielnice pentru o astfel de constructie, totusi castelul a fost ridicat.

Tot cursul lucrarilor a fost supravegheat de rege. Un numar de aproximativ 300 de muncitori au luat parte la amenajarea locului pentru constructie. In anul 1875 se pune prima piatra de temelie a constructiei. In 1883 se inaugureaza castelul Peles, noua resedinta a dinastiei viitoare. Ulterior castelul devine resedinta de vara a familiei regale. Aici s-au tinut importante intruniri politice, intrunirile consiliilor de coroana in urma carora s-au luat decizii importante pentru tara, tot aici s-au gazduit regi, regine, oameni politici, muzicieni, scriitori. Cea mai importanta vizita fiind a imparatului Austro-Ungariei Franz Joseph, in 1896.

Pelisor
Pelisor ( + mareste imaginea )

In timp castelul a suferit modificari, fiind extins mereu, construindu-se anexe precum: Pelisorul, Economatul, Corpul de Garda, Uzina Electrica, Vila Sipot, Casa de Vanatoare Foisor. Prin intermediul uzinei electrice proprii, castelul Peles a fost primul castel electrificat din Europa.

Economat Peles
Economatul
( + mareste imaginea )
Corpul de garda Peles
Corpul de garda
( + mareste imaginea )
Vila Sipot Peles
Vila Sipot
( + mareste imaginea )

In anul 1883, anul inaugurarii sale, castelul se afla la granita cu Austro-Ungaria, dar dupa unirea Transilvaniei cu Romania din 1918, Pelesul devine a doua capitala a Romaniei, aflata chiar in centrul tarii.

Centrala electrica Peles
Centrala electrica
( + mareste imaginea )

La Peles si-au trait viata importante personalitati monahice ale Romaniei dar, tot aici, si-au dat ultima suflare. Dintre marii reprezentanti ai monarhiei ce au decedat in complexul castelului Peles au fost: in 1914 regele Carol I, in 1927 moare regele Ferdinand si in 1938, regina Maria. Insa, tot aici, s-au nascut Carol al II-lea (1893) si regele Mihai (1921).

In 1948 castelul Peles este nationalizat dupa abdicarea fortata a regelui Mihai si transformarea Romaniei in republica. In 1953 Pelesul este declarat muzeu. In 2006 castelul este retrocedat regelui Mihai, care il primeste mostenire de la regele Ferdinand. Statul roman plateste o chirie lunara familiei regale, in urma exploatarii turistice a castelului.

Interiorul castelului detine 160 de incaperi, printre care, dintre cele mai importante se numara: Apartamentul Imperial, Biblioteca Regala, Salile de Arme, Holul de Onoare, Sala de Muzica, Sala Florentina, Sala Maura, Sala de Teatru, Sala de Concerte, Dormitorul Regal si Salonul Turcesc.

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate