Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioareCarenta de fier la vita de vie

Carenta de fier la vita de vie

 21 Aprilie 2020, 00:05  |   Florin Badea  |   Amenajari exterioare

Carenta de fier la vita de vie

Carenta de fier - cloroza calcara sau cloroza de fier este cea mai frecventa si una dintre cele mai grave carente de nutritie a vitei de vie. Boala se manifesta prin ingalbenirea intregului aparat foliar (mai putin nervurile), iar intr-un studiu mai avansat ingalbenesc si nervurile, iar marginile lobului frunzei se necrozeaza.

Pe masura evolutiei bolii, frunzele cad incepand cu cele de la baza lastarilor, butucau desfrunzindu-se. Acest fapt duce la scaderea de la an la an a capacitatii de vegetatiei a vitei de vie si bineinteles scaderea productiei. Coardele raman nematurate si sunt distruse foarte usor de gerul iernii, acest fapt ducand la uscarea vitei de vie. Simptomele carentei de fier la vita de vie sunt asemanatoare cu ale scurt nodarii (boala virotica).

Carenta de fier la vita de vie se datoreaza calcarului din sol care, ajungand in tesuturile plantei, neutralizeaza in cea mai mare parte acizii organici din seva, antreneaza insolubilizarea fierului, impiedicand formarea complecsilor de fier. Acest fenomen este produs pe seama insolubilitatii cunoscute a sarurilor de fier la un pH mai mare de 6,8. In primaverile mai racoroase, cand formarea acizilor organici este diminuata, fenomenul de clorozare este mai accentuat.

Prevenirea carentei de fier la vita de vie se face in primul rand prin folosirea la altoire a unor soiuri de portaltoi rezistente la calciu. pentru a opri trecerea calciului in stare libera, se recomanda aplicarea ingrasamintelor organice complet fermentate, preferandu-se in acelasi timp ingrasaminte cu reactie acida (gunoiul de suine). Totodata se impune aerisirea , afanarea si drenarea solului, precum si aplicarea unor ingrasaminte cu fosfor (moderat) si potasiu (satisfacator).

Pentru aprovizionarea acestor soluri cu fier solubil se mai recomanda aplicarea in sol a unor cantitati de sulf feros, stiut find ca, la un hectar de cultura trebuie sa se aplice 4-5 tone de produs. Primavara de timpuriu, inainte de aparitia clorozei la frunze, se va aplica o stopire cu sulfat feros 0,07% si acid citric 0,1%. Aceasta solutie nu este compatibila cu zeama bordeleza.

In sfarsit, ingrasamintele cu sulfat de amoniu, de potasiu sau de magneziu, reduc solubilitatea calciului si reduc carenta de fier la vita de vie.

Alte articole

    Carenta de magneziu la plante

Carenta de magneziu la plante

Carenta de magneziu la plante se manifesta in general prin […]

Mai mult…

    Legatul vitei de vie

Legatul vitei de vie

Legatul vitei de vie este o lucrare cu o deosebita […]

Mai mult…

    Vita de vie

Lucrari la vita de vie in luna iunie

In luna iunie, lucrarile la vita de vie sunt […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook