Exista foarte multe pareri in legatura cu calitatile unei case din lemn, atat pro cat si contara, insa fiecare persoana este libera sa aleaga. In tara noastra, datorita numarului foarte redus al caselor din lemn, oamenii sunt foarte retinuti cand este vorba sa aleaga o astfel de casa. Acestia considera ca un numar redus de case din lemn inseamna lipsa calitatii acestora. Un alt motiv mai este si faptul ca romanii, in general, sunt obisnuiti, inca din perioade vechi ale istoriei, cu constructii solide, mari, fortificate. Constructiile solide, fortificate, ofera incredere si siguranta. Insa, in zilele noastre, nu mai avem nevoie de astfel de constructii pentru a ne proteja de cine stie ce raufacatori, astazi avem nevoie de confort fizic nu mental.
Internetul este plin de intrebari precum: care este durata de viata a unei case din lemn?, cat rezista o casa din lemn? sau care sunt avantajele si dezavantajele lemnului? In acest articol nu am sa vorbesc despre avantajele si dezavantajele lemnului, dar am sa descriu cele mai importante avantaje si dezavantaje ale unei case din lemn.
Avantajele unei case din lemn
- Este mai ieftina In primul rand, o casa din lemn costa aproape la jumatate de pret mai putin decat o casa de zidarie de caramida, BCA sau alte materiale de acest gen.
- Asigura confort termic ridicat Lemnul fiind un material poros, asigura o izolatie termica foarte buna. In comparatie cu betonul, materialul lemnos are un grad de izolatie de aproximativ 15 ori mai mare.
- Se construieste usor Datorita greutatii reduse a lemnului, precum si a calitatilor de rezistenta ridicate, o casa din lemn se construieste foarte repede, nefiind necesar anumite tehnici speciale de armare sau alte tehnologii complicate care sa implice timp si personal in plus.
- Este mai eficienta la cutremur Datorita flexibilitatii ridicate a lemnului, o casa din lemn este deosebit de stabila la cutremur, rezistand pana la cutremure cu intensitate de peste 8 grade Richter.
Dezavantajele unei case din lemn
- Rezistenta scazuta pe termen lung Media de rezistenta in timp a unei case din lemn este de 150 ani, in comparatie cu o casa de caramida care rezista undeva intre 200-300 ani.
- Vulnerabila la incendiu In cazul unui incendiu, o casa din lemn este distrusa complet.
- Izolatie fonica redusa Datorita flexibilitatii structurii sale, lemnul nu asigura o izolatie fonica buna.
- Rezistenta slaba la factorii de mediu, ciuperci si insecteDaca lemnul nu este tratat antifungic, anti insecte si antiumezeala, in timp poate deveni victima acestora.
|