Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructii3 tipuri de plansee din beton

3 tipuri de plansee din beton

 28 Martie 2021, 15:57  |   Rombadconstruct  |   Lucrari de constructii

Tipuri de plansee

Solutionarea planseelor la lucrarile de constructii este determinata, in majoritatea cazurilor, de posibilitatile de executie, de dotarea cu utilaje a santierului si de nivelul de pregatire tehnica a celor ce vor executa lucrarile.

Tipurile de plansee din beton care se utilizeaza sunt urmatoarele: plansee din beton armat monolit, plansee mixte si plansee prefabricate.

1. Planseele din beton armat monolit

Aceste tipuri de plansee impun executarea unui cofraj la inaltime mare si a caror solutionare se face in functie de deschiderea celulei si de alcatuirea planseului.

Realizarea planseelor din beton armat monolit pune problemele sustinerii cofrajului, executarii si decofrarii lui. Aceste lucrari sunt greu de de rezolvat la inaltimi mari, mai ales cand si deschiderile sunt importante, astfel ca planseele monolit se utilizeaza la deschideri ale celulelor care nu depasesc 10-12 m. Pentru realizarea cofrajului se aplica metode specifice unei astfel de lucrari.

2. Planseele mixte

Sunt alcatuite din schelet metalic si beton armat monolit sau prefabricat, care constituie o solutie ce se aplica la deschideri mari, fiind usor de montat cu macaraua.

Tipul de planseu mixt utilizat pe scara larga este planseul cu grinzi principale metalice este care se realizeaza un planseu din beton armat monolit sau din placi prefabricate din beton, beton usor sau materiale ceramice.

3. Planseele prefabricate

Se utilizeaza atunci cand exista un mijloc de ridicare corespunzator (macara, trolii etc.) si cand se poate solutiona planseul cu un numar redus de tipuri de fabricate. Din aceasta categorie fac parte si placile mari turnate in interiorul celulelor si ridicate cu o instalatie adecvata (verine hidraulice sau trolii sincronizate legate la o comanda centrala) la cota definitiva si apoi monolitizate cu peretii.

Indiferent de solutia adoptata, rezemarea planseelor se face pe fata superioara a peretilor, care trebuie sa fie bine curatita de orice beton desprins, neaderent sau smuls.

La executarea planseelor se acorda o atentie importanta la armarea si turnarea betonului in zona de rezemare.

Avand in vedere inaltimile la care se executa lanseele, trebuie sa se respecte cu strictete regulile de protectie si securitatea muncii, iar mncitorii care executa lucrarile este necesar sa fie supusi unui examen medical, atestand posibilitatea si aptitudinile de a lucra la mare inaltime, deasupra golului constructiei.

Alte articole

    Armare cuzinet

Armare cuzinet pentru fundatie

Principalele date si caracteristici legate de armare cuzinet […]

Mai mult…

    Cadru de beton armat

Alcatuirea structurilor din cadre de beton armat

La constructiile de beton armat se intalneste foarte adesea ca […]

Mai mult…

    Cadre metalice vs beton armat

Structura pe cadre metalice vs beton armat

Pe langa scheletele de beton armat, se intrebuinteaza si […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook